Satic-Minera success story Decision Model

Satic-Minera

Beslismodel maakt het verschil voor Satic-Minera

“Dankzij het Graydon Decision Model kunnen al onze medewerkers snel een credit check uitvoeren”

Als leverancier van granulaten opereert Satic-Minera in specifieke omstandigheden. Zowel de credit controller alsook collega’s in plaatselijke depots voeren het acceptatiebeleid van nieuwe klanten. Duik met Christian Pharasyn, credit controller bij Satic-Minera, mee in de wereld van bouwgrondstoffen, diverse klantenprofielen en snelle doorlichtingen van prospects.

Graydon at work

Het klantenbestand van een marktleider in bouwgrondstoffen

“Satic-Minera is marktleider in diverse segmenten onder andere dankzij de optimale dienstverlening die we onze klanten bieden”, zegt Christian Pharasyn, credit controller bij Satic-Minera. “Met ons uitgebreid gamma aan zand, grind, steenslag en kleuraggregaten en onze vier afhaaldepots staan wij borg voor een snelle levering en een flexibele logistiek. Onze credit checks moeten daarbij op onze werking afgestemd zijn, zodat we snel kunnen schakelen.”

Satic-Minera levert aan beton- en asfaltcentrales, fabrieken, aannemers uit de wegenbouw, groothandels in bouwmaterialen, chapebedrijven, enzovoort. “Ons klantenbestand is nog diverser dan ons aanbod.”

"Dankzij het Graydon Decision Model kunnen al onze medewerkers snel een credit check uitvoeren”

Credit checks in de dagelijkse praktijk

Satic-Minera heeft verschillende depots waar klanten vaak ’s ochtends vroeg, wanneer de kantoren nog gesloten zijn, al aankloppen. “Onze medewerkers moeten dan zelf een credit check kunnen uitvoeren met het btw-nummer van de klant.”

“Het Graydon beslismodel is daarbij een grote hulp. Onze lokale handelaars zien snel of ze een klant zonder problemen een bestelling kunnen meegeven, contante betaling moeten vragen of moeten weigeren. Ze kunnen dus snel en zelfstandig schakelen. Dankzij het beslismodel hebben ze niemand anders nodig om die controle uit te voeren.”

Voor ze dit hulpmiddel inschakelden, was het soms moeilijk voor de  medewerkers om lange wachtrijen te vermijden. “Nu weten ze onmiddellijk of ze iemand kunnen accepteren of niet en onder welke voorwaarden. Achteraf doe ik nog een dubbelcheck voor toekomstige samenwerkingen. Maar de informatie die zij om 6 uur ’s ochtends nodig hebben? Die is meteen ter beschikking.”

“Erg interessant voor mijn (sales) collega’s zonder financiële achtergrond, die snel kunnen beoordelen of we met een bepaalde klant zaken kunnen doen.”  

Het voordeel van het beslismodel voor Satic-Minera

“Ons klantenbestand gaat van grote bedrijven en vaste klanten, tot kleine aannemers en zelfstandigen die eenmalig aankopen. Omdat er dus regelmatig nieuwe klanten aan de balie staan, moeten we snel kunnen beslissen. Zonder het beslismodel zou een nieuwe klant de eerste keer in principe ter plaatse contant moeten betalen. Maar dat vertraagt het proces én we verliezen er klanten door. En wie weet is die nieuwe klant wel een grote afnemer die we op die manier mislopen. Dankzij het Graydon Decision Model hoeven we ons daar geen zorgen meer over te maken.”

Satic-Minera Decsion Model

Christian vertrouwt op het beslismodel van Graydon om een eerste inschatting te maken van de betrouwbaarheid van de klant en beperkt zich wel eens tot de jaarrekening voor kleinere klanten. “Voor grotere klanten vraag ik achteraf nog uitgebreide rapporten of limieten op om echt het volledige plaatje te kennen.”

“Andere programma’s werken niet met zo’n gemakkelijk overzicht. Daar moet ik eerst rapporten opvragen en analyseren. Met het beslismodel is dit niet nodig. Zo winnen we veel tijd, vooral ter plekke in de depots. Het is een handige tool waarmee we onszelf eenvoudig beschermen en risico’s beperken, omdat we het model op basis van onze eigen parameters hebben ingesteld.”

“Bij Satic-Minera handelen we niet zonder voorkennis. Sommige bedrijven zullen veel sneller een klant accepteren en dat zal meestal wel goed gaan, maar op termijn schuilt er altijd miserie om de hoek. Wij tellen weinig tot geen faillissementen, amper afschrijvingen en tevreden aandeelhouders.

www.satic-minera.be

Gelijkaardige publicaties