Vastgoed

Met corona is het risico op wanbetalers in de vastgoedsector aanzienlijk groter geworden. Bovendien leggen wet- en regelgeving ook nieuwe verplichtingen op in het kader van de anti-witwaswetgeving. Graydon heeft op deze gebieden oplossingen om financiële risico’s te beperken en om te voldoen aan wettelijke verplichtingen rondom compliance. 

Real Estate Buildings

Overzicht & uitdagingen

B2B vastgoedbedrijven onder druk

Dat er wat beweegt in de vastgoedsector is een understatement. Als gevolg van files en hoge prijzen voor kantoorruimtes en winkelpanden trekken bedrijven weg uit drukbevolkte en moeilijk te bereiken locaties in stadscentra. Winkelstraten kreunen onder de leegstand. Ruimtes voor flexwerken zaten in de lift, tot corona toesloeg. De coronapandemie heeft het economisch landschap grondig door elkaar geschud. Thuiswerk is een blijver. Het aantal individuele werkplekken op kantoor vermindert. 

Vastgoedbedrijven gericht op consumenten profiteren, want particulieren willen thuis een ruimte om te werken en een tuin of op zijn minst een groot terras om in tijden van lockdown toch naar buiten te kunnen. B2B bedrijven hebben het lastiger, want klanten die het door de crisis financieel moeilijk krijgen, zijn er als de kippen bij om vastgoed af te stoten. Heel wat bedrijven hebben hun reserves moeten aanspreken en leven nog dankzij steun van de overheid. Maar er komt een moment dat alle rekeningen betaald moeten worden en dat betekent ook het einde van een economie die kunstmatig in stand gehouden wordt. Vastgoedbedrijven die panden verhuren, leven dan ook in onzekerheid. “Kunnen mijn klanten de crisis overleven?” 

Vastgoedbedrijven en compliance

De Wet ter voorkoming van Witwassen en de financiering van terrorisme (Wwft) wordt jaar na jaar aangescherpt. Ze verplicht instellingen om cliëntenonderzoek te verrichten alvorens een zakelijke relatie aan te gaan. Bij veel vastgoedbedrijven is het desondanks nog niet helemaal doorgedrongen dat ook zij aan deze verplichtingen moeten voldoen als ze ruimtes verhuren of verkopen aan bedrijven. De boetes zijn echter niet mals en kunnen oplopen van €5.000  tot 10% van de jaarlijkse netto-omzet. 

Graydon Insights

Wat kan Graydon betekenen voor de vastgoedsector?

In de sector circuleren enorme bedragen en vaak worden er contracten voor lange termijn afgesloten. Logisch dat een vastgoedbedrijf wil weten of klanten hun financiële verplichtingen op termijn zullen nakomen. En om wettelijk in orde te zijn, moeten ze ook vermijden dat ze in zee gaan met malafide bedrijven die er enkel een postbus op nahouden. De investering om zich hiertegen te beschermen, is dan ook beperkt. 

Alle oplossingen zijn bovendien geïntegreerd in één centraal en gebruiksvriendelijk platform: Graydon Insights. Hier heeft u alle tools binnen handbereik om de financiële stabiliteit van nieuwe klanten te beoordelen, meteen UBO en compliance-controles uit te voeren én vervolgens klanten verder op te volgen. Zowel nationaal als internationaal. 

Onder de fervente gebruikers van onze oplossingen vinden we dan ook verschillende b2b vastgoedmakelaars, verhuurders van kantoorruimtes en flexwerkplekken. 

Succesverhalen
Alle succesverhalen
 • Immobel

  “We hebben niet lang moeten zoeken naar een betrouwbare partner.”
  Thomas Pouppez
  Medewerker Legal Counsel, Immobel Group
  Lees meer
  Graydon & Immobel, een succesverhaal