begin met voorspellende data-analyse
Terug naar overzicht
blog

Drie handvatten waarmee uw organisatie direct met predictive data analytics aan de slag kan

Op basis van vertoond gedrag toekomstige scenario’s voorspellen; dat klinkt iedere moderne ondernemer hoogstwaarschijnlijk als muziek in de oren. Maar goed, hoe zorgt u ervoor dat dit niet een ideaalbeeld blijft, maar ook echt werkelijkheid wordt? Wij geven u een drietal handvatten, zodat u direct met predictive data analytics aan de slag kunt!

De voordelen van predictive data analytics zijn evident. U lost problemen op, nog voor die zich voordoen en u ontwaart kansen die voor andere, niet-datagedreven organisaties, nog verborgen blijven. Klinkt goed, niet? Dan is het wel zaak om binnen afzienbare tijd met predictive data analytics aan de slag te gaan.

Voorspellende kracht van data onmisbaar

Zeker in deze economisch onzekere tijden, met een onbekend – maar hoogstwaarschijnlijk groot – aantal dreigende faillissementen, groeiende frauderisico’s en steeds strengere wet- en regelgeving op het vlak van onder meer klantcontroles, is het zaak om in beweging te komen. Sterker nog: de voorspellende kracht van data is in onze ogen onmisbaar bij het uitstippelen van een toekomstbestendige koers.

Maar goed, hoe zet u hierin de eerste stappen? Met onze drie handvatten kunt u direct aan de slag en creëert u een werkomgeving waarbinnen predictive data analytics kunnen floreren.

  1. Breng IT en business vanaf het begin samen

Datagedreven ondernemen is geen feestje voor óf IT óf de business. Wilt u het maximale halen uit de voorspellende kracht van data? Dan zult u ervoor moeten zorgen dat IT en de business vanaf het prille begin met elkaar optrekken.

Immers; marketing-, sales- en serviceteams kennen de business het beste en weten als geen ander welke variabelen goede indicatoren voor succes (of juist het tegenovergestelde) zijn. IT beschikt op haar beurt over het technisch vernuft én dient als een kritische partner. Niet door klakkeloos uit te voeren wat businessunits vragen, maar door hierover echt met elkaar in gesprek te gaan.

  1. Doorbreek silo’s en open uw infrastructuur

Om de toekomst zo goed mogelijk te kunnen voorspellen, hebben modellen grote hoeveelheden bedrijfsdata nodig. Inzetten op predictive data analytics is niet zinvol noch succesvol wanneer data niet in staat is om door de organisatie heen te stromen.

De traditionele opbouw van veel corporates, met verschillende gescheiden afdelingen met eigen systemen en aparte plekken om data op te slaan, staat datagedreven ondernemen in de weg. Nog voordat IT en de business om tafel gaan om deze volgende stap in uw digitale transformatie te zetten, is het allereerst zaak dat u uw infrastructuur kritisch onder de loep neemt.

Met behulp van onder andere API’s is communicatie tussen systemen en tools vandaag de dag vrij eenvoudig mogelijk. En bent u in staat de nog bestaande (data)silo’s te doorbreken.

  1. Data schoonmaken en -houden.

Immers: garbage in = garbage out Datasets beschikken over een vastgesteld aantal variabelen, terwijl de toekomst door een onbeperkte hoeveelheid factoren wordt bepaald. Predictive data analytics vertellen dus niet exact wat er gaat gebeuren; maar leveren u inzichten op. Inzichten waarop u in kúnt spelen. Honderd procent garanties vallen echter niet te geven.

Wilt u daarentegen wel dat de voorspellingen zo correct en accuraat mogelijk zijn? Dan is het belangrijk dat de gegevens waarop u deze inzichten baseert honderd procent betrouwbaar zijn. Hoe fraai en geavanceerd uw voorspellende modellen ook zullen zijn; als u er foutieve informatie instopt, maakt dat de uitkomsten per definitie onbetrouwbaar. Immers: garbage in = garbage out. Zorg er daarom eerst voor dat uw datalandschap schoon is én blijft.

Aan de slag met predictive data analytics?

Wij zijn ervan overtuigd dat datagedreven ondernemen de toekomst is. Tegelijkertijd begrijpen we dat organisaties hiermee worstelen. Daarom staan we voor u klaar, om samen met u met predictive data analytics aan de slag te gaan!

Staat datagedreven ondernemen als thema hoog op uw agenda, maar heeft u geen idee waar u precies moet beginnen? Bent u op zoek naar hoogwaardige data om uw besluiten mee te stutten en/of uw eigen database mee te verrijken? Of bent u op zoek naar de juiste tools om de volgende stap binnen uw digitale transformatie mee te zetten? Wat uw uitdaging ook is; wij staan voor u klaar.

Laat uw gegevens hier achter, dan komen we zo snel mogelijk bij u terug!

Gelijkaardige publicaties