Bouw

Samen met de financiële instellingen en de Handel behoorde de bouw in 2019 tot de top 3 van sectoren waar de meeste faillissementen voorkwamen. De bouw is een brede, maar precaire sector, met tal van stakeholders die als een ketting aan elkaar hangen. Als er wat beweegt in de sector, dan heeft dat vaak een invloed op alle partijen. Graydon kan bijspringen met gepaste oplossingen inzake compliance, om risico’s te beheersen en kansen te ontdekken. 

Image of the construction of a tower block

Overzicht & uitdagingen

2020 was een bijzonder jaar. De effecten van de coronacrisis zijn voor de bouw nog steeds moeilijk in te schatten, maar op middellange termijn zal de coronacrisis ook in de bouwsector slachtoffers maken. In algemene zin verwacht men een krimpende bouwsector voor 2021, terwijl er voor 2022 toch alweer voorzichtig op wordt gehoopt dat de groei in deze sector weer wordt opgepakt. 

Het consumentenvertrouwen daalt en onzekerheid zorgt ervoor dat investeringen en grote projecten deels worden uitgesteld. Daarnaast zorgen de overheidsmaatregelen rondom stikstof en PFAS voor onzekerheid in de branche. Tot nog toe gaan de overheidsaanbestedingen door en wordt er alles aan gedaan om nieuwe projecten op te starten.  

Consequente controles

De meeste spelers kennen het gebruik van bedrijfsinformatie om de (financiële) betrouwbaarheid van klanten of onderaannemers te controleren. Het wordt in tijden van corona belangrijker dan ooit om die controles consequent uit te voeren en alle zakenrelaties permanent op te volgen. Niet alleen wat kredietwaardigheid betreft, want op dat vlak hebben cijfers van een jaarrekening uit het verleden - van voor de coronacrisis - geen waarde meer. U dient ook te weten of een organisatie zich kan herpakken wanneer overheidssteun wegvalt en alle (uitgestelde) rekeningen betaald moeten worden. Maar liefst een kwart van de bouwbedrijven die voor de crisis nog gezond waren, hebben het nu lastig. Maak er dus een gewoonte van om proactief te ondernemen in plaats van reactief.

Customer due diligence in de bouwsector

Te midden van al deze uitdagingen, is het essentieel om gedegen klant- en leveranciersonderzoeken (customer due diligence) uit te voeren, voordat uw bouwbedrijf met andere partijen in zee gaat. Het zorgt ervoor dat u – nog voor u aan de slag gaat – al een inschatting kunt maken van de zakelijke betrouwbaarheid van uw relaties. U wilt niet het risico lopen dat u in een project stapt met iemand met een bedenkelijke reputatie. Wanneer dit aan het licht zou komen als het project loopt, dan is het eigenlijk al te laat. Due diligence voorkomt deze nare verrassingen gedurende bouwprojecten of beperkt in ieder geval de kans daarop fors. Dus naast een controle op de kredietwaardigheid, is het aan te raden om bij strategische projecten ook de achtergrond en de reputatie van uw partners grondig te onderzoeken.

Graydon Insights

Strategische partner

In de sector duiken ook steeds meer verhalen op van fraude met bouwmaterialen en machines. Een flinke klap voor de bouwbedrijven die ermee geconfronteerd worden. Weet dat er ook oplossingen zijn om fraude in een vroegtijdig stadium te ontdekken. 

In een sector waar veel risico’s schuilen, heeft u behoefte aan accurate informatie die rekening houdt met de meest recente ontwikkelingen. Elke zwakke schakel in de keten vormt een risico. Want zodra een schakel het begeeft, heeft dat een impact op uw bedrijf. Graydon is uw strategische partner en reikt u de juiste oplossingen aan om deze risico’s te beheersen en processen efficiënt in te richten. Maar ook om kansen te ontdekken. Want organisaties die zich richten op gezonde bedrijven kunnen hun marges en ROI aanzienlijk verbeteren. 

Succesverhalen
Alle succesverhalen
 • Woningbouwcorporatie Mitros

  "Je kunt faillissementen niet vermijden, maar je kunt ze wel aan zien komen. Daarom monitoren we onze belangrijkste leveranciers."
  Ron Sierink
  Adviseur inkoop bij Mitros
  Lees meer
  Mitros
 • Douma Staal

  "Voordat we leveren aan een nieuwe klant, winnen we eerst informatie in over die partij via een kredietrapport."
  Marco Ringnalda
  Verantwoordelijk voor Finance en P&O bij Douma Staal
  Lees meer
  Douma Staal - Success Story
 • Satic-Minera

  “Dankzij het Graydon Decision Model kunnen al onze medewerkers snel een credit check uitvoeren.”
  Christian Pharasyn
  Credit controller bij Satic-Minera
  Lees meer
  Satic-Minera success story Decision Model