Crowdfunding
Terug naar overzicht
blog

Peer-to-peer lenen: equity, debt en reward-based crowdfunding

Dit blog verscheen eerder op de website van NoviCap.

De afgelopen jaren heeft technologie het mogelijk gemaakt dat er buiten de traditionele financiële markten nieuwe manieren van financiering beschikbaar zijn gekomen. Een belangrijke vorm hiervan is peer-2-peer lenen, een vorm van direct geld lenen aan andere personen zonder de tussenkomst van banken. Deze manier van lenen is vaak veel flexibeler, voordeliger en toegankelijker dan bij de bank. Online financieringsplatforms die peer-to-peer lenen mogelijk maken, bieden dit aan in de vorm van equity crowdfunding, crowdlending en reward-based crowdfunding. Dit artikel poogt u een overzicht te geven van deze drie verschillende benaderingen van crowdfunding en hun overeenkomsten en verschillen.

Equity Crowdfunding

Een vorm van crowdfunding die in Nederland nog niet erg populair is, is equity crowdfunding. Via deze vorm van financiering investeert het publiek direct in het bedrijf, in ruil voor aandelen; de ondernemers geven een deel van de eigendom van het bedrijf op om financiering te ontvangen.

Aangezien investeerders meestal eerst enige vorm van resultaten willen zien alvorens zij aandelen kopen, wordt deze vorm van financiering normaal gesproken gebruikt voor meer ontwikkelde projecten of voor reeds bestaande bedrijven. Verder is het voor deze vorm van financiering dus noodzakelijk dat dat ondernemers bereid zijn een deel van hun bedrijf op te geven.

Het voordeel van equity crowdfunding is dat het jonge bedrijf geen rente hoeft te betalen, wat vooral handig is als het bedrijf nog geen significante winst maakt. Bovendien kunnen ervaren investeerders helpen met de zakelijke beslissingen in het bedrijf en hun netwerk gebruiken om het bedrijf sneller te laten groeien.

In Nederland zijn Oneplanetcrowd, Symbid en Eureeca de grootste platformen voor equity crowdfunding.

Crowdlending

Mkb-ondernemers kunnen leningen ontvangen via crowdlending. Via deze manier van financiering lenen zij geld van het publiek via een onderhandse lening. De individuen en/of bedrijven die het geld verstrekken, ontvangen rente op hun investering. Deze vorm van crowdfunding is erg populair in Nederland.

Het probleem bij deze vorm van financiering is dat de lening meestal niet verzekerd is. Dit betekent dat in geval van wanbetaling de investeerders het risico dragen. Het risico bij crowdlending ligt vaak erg hoog, omdat deze vorm van financiering vaak gebruikt wordt door bedrijven die op zoek zijn naar schuldfinanciering, maar door traditionele banken zijn afgewezen.

Bekende crowdlending-platformen in Nederland zijn: Kapitaal op Maat, Knab en Oneplanetcrowd.

Reward-Based Crowdfunding

Reward-based crowdfunding wordt voornamelijk ingezet door startende ondernemers die financiële middelen nodig hebben voor de lancering voor een nieuw product of nieuwe dienst. Deze vorm is in die zin niet erg geschikt voor investeerders die geld willen verdienen: het draait met name om het mogelijk maken van een nieuw project of product. Verschillende mensen doneren een klein bedrag aan een project, product of idee dat ze inspirerend vinden. De investeerders krijgen een beloning voor hun donatie, wat zich in allerlei vormen kan uiten. Vaak krijgen zij ook de mogelijkheid om de vorderingen van het project in de loop der tijd te volgen en soms is er zelfs de mogelijkheid om mee te denken.

Deze wijze van crowdfunding wordt meestal gebruikt voor zeer innovatieve projecten die zich nog in een voorstadium bevinden. Producten moeten zo origineel zijn, dat ze de aandacht van investeerders kunnen trekken en in staat zijn om te concurreren met andere producten.

Als u geïnteresseerd bent in deze vorm van crowdfunding, dan doet u er goed aan om KickStarter te overwegen – door velen beschouwd als het nummer 1 platform voor reward based crowdfunding.

Gelijkaardige publicaties