Grip op uw cashflow: maak een gedegen cashflow forecast
Terug naar overzicht
blog

Grip op uw cashflow: maak een gedegen cashflow forecast

Hoe staat uw cashflow (ofwel kasstroom) ervoor? En hoe ziet de toekomst eruit voor uw bedrijf? Cashflow, ofwel kasstroom, is een goed meetinstrument om uw financiële positie op de voet te volgen. Ook banken bestuderen de ontwikkeling van uw cashflow, bijvoorbeeld bij de beoordeling van uw kredietaanvraag. In dit artikel leest u waarom een positieve cashflow belangrijk is, en hoe u grip kunt krijgen op uw cashflow.

Cashflow is de netto hoeveelheid geld die in en uit een bedrijf stroomt. In tegenstelling tot de omzet, waarin ook vorderingen zijn opgenomen, geeft de cashflow dus simpelweg de beschikbare hoeveelheid liquide middelen weer. Cashflow speelt een cruciale rol in het voortbestaan van bedrijven, omdat organisaties met een goede cashflow probleemloos kosten en salarissen van werknemers kunnen betalen.

Uw cashflow verbeteren in 5 stappen

Positieve en negatieve cashflow

Wanneer er meer geld de onderneming uitgaat dan binnenkomt, krijgt u te maken met een negatieve cashflow. Dit kan voor problemen zorgen. U kunt uw uitgaven dan namelijk niet meer voldoen met eigen kapitaal, en zult geld bij moeten lenen. We weten allemaal dat geld lenen geld kost. Wanneer dit slechts tijdelijk is omdat u bijvoorbeeld een grote investering gedaan heeft die zich in de toekomst terug gaat betalen, is er niet zo veel aan de hand. Maar als u te lang kampt met een negatieve cashflow, kunt u in een negatieve spiraal terechtkomen en zullen alle afdelingen in de organisatie hun steentje moeten bijdragen om hieruit te komen.

Komt er meer geld binnen dan eruit gaat? Dan is er sprake van een positieve cashflow. Daarmee kunt u een positieve spiraal in gang zetten, doordat u bijvoorbeeld extra kortingen kunt vragen aan leveranciers wanneer u betalingen op kortere termijn voldoet.

Maak een cashflow forecast

Cashflow is een momentopname. U kunt uw cashflow nú wel op orde hebben, maar dat geeft geen zekerheid voor de komende maand. Het maken van een cashflow forecast helpt u grip op uw kasstromen te hebben én te houden. Vier tips voor een gedegen cashflow forecast:

  • Maak een reële voorspelling. Zorg voor realistische eisen. Dit kunt u doen door na enkele weken uw voorspellingen te toetsen, zodat u inzicht krijgt in wat haalbaar is voor uw onderneming. Wees niet bang om aannames te veranderen en voorspellingen of eisen aan te passen waar nodig.
  • Toets uw cashflow forecast regelmatig. Houd wekelijks uw werkelijke cashflow naast uw cashflow forecast, en probeer erachter te komen waar verschillen vanuit ontstaan zijn. Door op zoek te gaan naar verklaringen en oplossingen kunt u de cashflow forecast steeds verder verbeteren, tot deze exact overeenkomt met uw werkelijke cashflow.
  • Houd de cashflow forecast eenvoudig en flexibel. Door te zorgen voor een werkbare cashflow forecast, zorgt u dat iedereen ermee kan werken en de forecast niet in de prullenbak beland.
  • Begin met kleine stappen. Probeer bijvoorbeeld eerst een forecast voor vier weken te maken. Komen de resultaten overeen met de verwachtingen? Breid uw cashflow forecast dan uit naar acht werken, en vervolgens bijvoorbeeld naar twaalf weken of langer.

Meer weten?

Meer informatie over Cashflow

Download kosteloos het e-book ‘Jaarrekeningen lezen voor Dummies’

Gelijkaardige publicaties