Marge vergroten
Terug naar overzicht
blog

Wat is de gouden regel voor financiering van werkkapitaal?

De keuze voor een passende financiering van werkkapitaal is voor veel ondernemers niet eenvoudig. Steeds meer financieringsvormen worden populairder, en tasten de alleenheerschappij van de bank aan. De keuze tussen allerlei verschillende alternatieve financieringsvormen is echter niet het enige vraagstuk waar ondernemers voor staan. Ook moet men beslissen over welke looptijd en welk rentepercentage het best passend zijn bij de financiering van het werkkapitaal van de onderneming. U leest de antwoorden op deze vragen in dit blog.

De beste looptijd voor financiering werkkapitaal

Het eerste vraagstuk waar ondernemers tegenaan lopen is de looptijd van hun financiering. Wie van zekerheid houdt, zal zich het liefst verzekeren van een lange looptijd. Het nadeel hiervan is echter dat de rente vaak hoger is ten opzichte van een financiering met een korte looptijd. In het geval dat een bepaalde order ineens niet doorgaat, zit u toch aan de lening vast. 

De andere kant van de medaille is een variabele lening. De rente is dan een stuk lager, vaak euribor met een kleine opslag. Ook bent u flexibel in het opzeggen van de lening of juist in het aantrekken van extra geld. Mocht het rentepercentage echter verhoogd worden, bent u de pineut.

gouden regel financiering werkkapitaal


De ervaring leert dat gebouwen, machines en andere langetermijninvesteringen het beste gefinancierd kunnen worden met een langlopende lening.Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Dit is de reden dat men in het financiële wereldje wat betreft dit vraagstuk uitgaat van de ‘gouden financieringsregel’: “Kort met kort, en lang met lang”.

De ervaring leert dat gebouwen, machines en andere langetermijninvesteringen het beste gefinancierd kunnen worden met een langlopende lening. Een goed voorbeeld hiervan is de periode 2007-2008 waarin veel bedrijven in de problemen kwamen tijdens het aantrekken van nieuwe financiering. Banken zaten op slot en durfden bestaande- kortlopende leningen niet te verlengen. Onder andere de vastgoedwereld heeft daar enorme problemen van ondervonden. Het is dus van belang dat u uw langlopende verplichtingen kunt financieren met een even langlopende lening. Hierdoor blijven dit soort financieringsproblemen u bespaard als de rente opeens begint te stijgen, of als de financieringsmarkt weer op slot gaat.

Aan de andere kant is het, vooral in deze onzekere tijden, een uitkomst als u uw kortlopende verplichtingen flexibel kunt financieren. Het grote voordeel van dit soort korte leningen is naast die flexibiliteit ook de lagere rente die u betaalt.

Gokken op renteverhogingen

Nu de rente laag is, is de verleiding groot om alle kortlopende leningen op werkkapitaal om te zetten naar leningen met een lange looptijd zodat u ook de komende jaren verzekerd bent van het huidige lage tarief. Wanneer u dit overweegt, moet u dit goed met een (extern) adviseur bespreken. Gezien de toestand van de huidige economie kan de rente weleens langer laag blijven dan menigeen denkt. Velen hebben zich al verkeken op de almaar dalende rente. U kent allemaal de verhalen over MKB-rentederivaten en de verhalen van de woningbouwverenigingen: zij dachten allemaal slim te zijn door de lage rente vast te zetten en kwamen allemaal van een koude kermis thuis. De gouden financieringsregel is niet voor niets in het leven geroepen. Speculeren met rente is vaak een dure hobby. 

Onze tip: leen gewoon wat u nodig hebt: kort voor kort en lang voor lang. Uiteindelijk levert dat meer winst en meer gemoedsrust op.

Relevante artikelen en downloads:

Ons eBook geeft u inzicht in hoe u uw bedrijf slim kunt financieren. Ga dan direct naar ons download center en download gratis ons eBook!
 
Gelijkaardige publicaties