Verminder uw bedrijfsuitgaven met deze handige tips!
Terug naar overzicht
blog

Verminder uw bedrijfsuitgaven met deze handige tips!

Dit artikel verscheen eerder op de website van NoviCap.

Beperkte toegang tot externe financiering is een steeds groter wordend probleem voor veel MKB-bedrijven. Een gebrek aan financiering als gevolg van de financiële crisis leidt tot verslechterde cashflow en financiële gebreken. Het feit dat er een stijging zit in verstrekte alternatieve financiering, en een daling in verstrekte bankleningen zegt ook veel.

Het doel van veel bedrijven is om onafhankelijk te worden van externe financiers, en een manier om dit te bereiken is door het verminderen van bedrijfsuitgaven en daardoor de afhankelijkheid van financiering.

Bedrijfsuitgaven kunnen in verschillende categorieën worden verminderd:

Arbeidskosten
Door het verminderen van het vaste salaris gedeelte, en het invoeren van een flexibel salaris gedeelte afhankelijk van prestaties worden de salarissen gekoppeld aan prestaties. Door het personeelsbeleid te evalueren en te investeren in human resources kan de turnover rate (de gemiddelde tijd dat werknemers bij het bedrijf blijven) van werknemers worden verminderd. Het aannemen van personeel kost tijd en geld, dus door te zorgen dat minder werknemers het bedrijf verlaten worden deze kosten bespaard.
Het is voor veel werknemers wat waard om flexibel te kunnen werken. U kunt overwegen flexibele werktijden aan te bieden in ruil voor een vermindering in salaris.

Automatisering en uitbesteding zijn ook manieren om arbeidskosten te verminderen. Voor eenmalige projecten kunnen freelancers ingeschakeld worden, en om piekmomenten op te vangen kunnen tijdelijke werknemers worden aangenomen.

Inkoopkosten
Een van de grootste kostenposten voor veel bedrijven zijn de inkoopkosten, wat ook logisch is. Kosten besparen in deze categorie heeft direct een positief effect op de winstmarge. U kunt de volgende maatregelen nemen:

 • Analyseer voorraad – producten die in opslag liggen kosten geld en kunnen bederven. Laat de voorraad zo lang mogelijk bij de leverancier liggen.
 • Behoud communicatie met werknemers die direct met leveranciers communiceren om eventuele problemen te voorkomen.
 • Doe regelmatig onderzoek: zijn er andere leveranciers die hetzelfde product tegen betere voorwaarden kunnen leveren?
 • Voer continu risicoanalyses uit van uw leveranciers. De economie verandert, en daarmee ook de betrouwbaarheid van uw leveranciers.

Financiële uitgaven
De categorie waar verreweg de meeste kosten bespaard kunnen worden zijn financiële uitgaven. Dit komt omdat het vaak ingewikkeld is om te begrijpen welke kosten er nou precies betaald worden, omdat deze onderverdeelt zijn in verschillende fees. Veel MKB’ers zijn tevens niet goed bekend met de alternatieven, waardoor zij vaak eindigen met producten die niet goed bij het bedrijf passen.

Deze fouten kunnen voorkomen worden door:

 • Doe uitgebreid onderzoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden, en bel niet direct uw bank. Er zijn tegenwoordig veel alternatieven beschikbaar welke voor veel bedrijven beter passen dan bankleningen. U kunt ook een financieel adviseur inschakelen om te kijken wat de beste fit is met uw bedrijf.
 • Kijk welke verschillende kosten u betaalt. Financiële kosten kunnen vaak verdeeld zijn in verschillende fees waardoor het niet direct duidelijk is wat de totale kosten nu precies zijn. Probeer het totale kostenplaatje duidelijk in beeld te krijgen.
 • Vergelijk jaarlijkse kosten en laat u niet misleiden door andere tijdseenheden. De beste manier om bijvoorbeeld een banklening te vergelijken met krediet bij een FinTech, is door alle kosten bij elkaar op te tellen en te delen door de totale faciliteit. Zo vergelijkt u altijd jaarlijkse kosten, aangezien sommige bedrijven de kosten maandelijks uitdrukken.

Alternatieve financiering van FinTechs heeft vele voordelen boven traditionele bankleningen, zoals:

 • Snelheid: u kunt al financiering krijgen in enkele dagen.
 • Transparantie: u vermijdt verborgen kosten.
 • Flexibiliteit: ontvang snel financiering waar en wanneer u het nodig heeft.
 • Zekerheden: vaak geen persoonlijke garanties of borgstellingen nodig.
Gelijkaardige publicaties