YesQar & Graydon, een succesverhaal

YesQar

"De uitgebreide service van Graydon ontzorgt ons en onze klanten."

Graydon at work

Guido Kersten is risk manager en sinds de oprichting betrokken bij YesQar, de innovatieve financieringstool voor autodealers in Nederland. Hun combinatie van IT, slimme data en financieringsbank ondersteunt bedrijven en ondernemers doorheen de transitie van de mobiliteitssector die er onvermijdelijk aankomt.

Gespecialiseerde financiering van een kapitaalintensieve sector

Guido Kersten is bij YesQar verantwoordelijk voor het risk management. Dat houdt in dat hij mee aan het beleid schrijft, financieringen beoordeelt en opzet, maar ook voor zaken schakelt met NIBC, de bank die eigenaar is van YesQar.

“We zijn nu met z’n zevenen bij YesQar, waar we de technologie van QarQuest koppelen aan voorraadfinanciering via NIBC. We richten ons op kleinere en universele dealerbedrijven en op de middelgrote leasebedrijven. Niet op de grote merkdealers en leasebedrijven dus, die vanuit de grootbanken worden gefinancierd.”

“Als de informatie van Graydon al duurder zou zijn dan de concurrentie, dan win ik dat gemakkelijk terug als ik een negatief signaal niet zou ontvangen.”

“Omdat wij slim gebruik maken van de QarQuest-data over prijzen en concurrentie, kunnen wij hoge financieringen geven zonder extra risico. En dat is nodig in deze kapitaalintensieve sector. Als je 100 wagens in je showroom wil, heb je nog niet eens zo’n grote dealership, maar wel ongeveer € 2.000.000 tot € 4.000.000 nodig om alle auto’s aan te kopen. En je verdient pas wat als de auto ook effectief verkocht is. Leasebedrijven hebben het zelfs nog moeilijker, want die moeten hun wagenpark voor gemiddeld 3 tot 4 jaar financieren.

“Het is logisch dat banken hun handen afhouden van die risico’s. Maar dankzij onze expertise en de analyse van de beschikbare data, kunnen wij de goede en de minder goede bedrijven van elkaar onderscheiden. En dus berekende risico’s nemen.”

Hogere financiering met beperkt risico

De klanten van YesQar komen niet alleen voor de hogere financiering, maar ook omwille van de portals, zelfbediening en begeleiding doorheen een veranderende markt. 

“De reden waarom we YesQar hebben opgericht, is net die veranderende mobiliteitsmarkt. De focus verlegt zich in een vingerknip. Door COVID-19 zien we bijvoorbeeld een vertraging op het vlak van deelauto’s en leasewagens. Algemeen zijn er dan weer versnellingen in elektrisch vervoer of zelfs waterstof en zonne-energie. Als klein bedrijf kunnen we mee bewegen met de markt en onze ondernemers adviseren doorheen die transitie. We willen een echte partner zijn. Meer dan alleen een bank.”

“De kredietwaardigheid van onze ondernemers is niet het allerbelangrijkste. Wel de kwaliteit en de waarde van hun voorraad. Dat is het onderpand waarmee wij onze eigen positie dekken. Die voorraad houden wij nauwgezet in de gaten: kentekens checken, maandelijkse audits, enzovoort.”

“Dankzij de uitgebreide informatie van Graydon, moeten wij geen energie stoppen in een bedrijf dat op de rand van een faillissement staat. In combinatie met ons eigen overzicht van de voorraden, houden we een efficiënt beeld van ons klantenbestand. Dat is ook de reden waarom we meer kunnen financieren dan een traditionele bank.”

YesQar & Graydon, een succesverhaal

Meldingen van Graydon zijn aanzet tot klantenbinding

Guido is tevreden dat hij (potentiële) klanten niet altijd moet lastigvallen om hun kredietgegevens, maar rechtstreeks bij Graydon terecht kan. Klanten ontzorgen is immers een bijzondere focus van het YesQar-team.

“Het zijn niet alleen de diensten, maar zeker ook de mensen die Graydon tot een waardevolle partner maken.”

“De informatie van Graydon is betrouwbaar en uitgebreid. Als die informatie al duurder zou zijn dan de concurrentie, dan win ik dat gemakkelijk terug als ik een negatief signaal niet ontvang. Bovendien houdt onze investeerder erg van onze maandelijkse rapporten, aangevuld met de gegevens van Graydon.”

“Wat erg fijn is, zijn de proactieve meldingen die ik krijg wanneer er iets bij onze klanten verandert. Dat geeft onze accountmanagers een reden om eens langs te gaan of een telefoontje te plegen. Zo blijven we dichtbij onze klant, zonder dat we daar zelf iets voor moeten doen.”

“Daarnaast heb ik altijd gewoon een leuke band gehad met Graydon. Het zijn niet alleen de diensten, maar zeker ook de mensen die Graydon tot een waardevolle partner maken.”

YesQar in het kort

JONG BEDRIJF dat sinds september 2020 autodealerbedrijven en leasebedrijven in Nederland financiert.

KOPPELT slim gebruik van IT en data aan een sectorspecifieke financieringstool om tot een nieuw soort bank te komen.

YESQAR kan hogere financiering bieden en inzicht geven in bedrijfsvoering, en is daardoor uniek op de Nederlandse automarkt.

TROEVEN: hogere financiering voor kapitaalintensieve branche, klein en wendbaar bedrijf in een veranderende sector.

WEBSITE: https://yesqar.nl/

Gelijkaardige publicaties