Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Voordelig vernieuwen: fiscale innovatieregelingen voor ondernemers

Innovatie is essentieel voor een sterk Nederlands bedrijfsleven, weet ook de overheid. Voor innovatieve ondernemers heeft zij drie fiscale regelingen in het leven geroepen, waarmee de kosten voor Research en Development (R&D) aanzienlijk kunnen worden verlaagd. Voordelig vernieuwen met de WBSO, de RDA en de innovatiebox.

Lagere loonkosten dankzij de WBSO

Met een beroep op de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) kunnen ondernemers een flinke korting krijgen op de loonbelasting voor werknemers die aan innovatieprojecten werken, zoals het ontwerp van een efficiëntere productielijn of de ontwikkeling van innovatieve software. Iedere ondernemer kan voor aanvang van een onderzoeks- of ontwikkelingsproject een aanvraag indienen bij Agentschap NL. Om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel, dient een bedrijf het speur- en ontwikkelingswerk zelf te organiseren en uit te voeren. Een andere belangrijke voorwaarde is dat het om een technologische ontwikkeling gaat die nieuw is voor het bedrijf. In 2012 verzilverden 22.220 ondernemingen in totaal € 735 miljoen aan afdrachtsvermindering in het kader van de WBSO.

Extra aftrek voor R&D

Ondernemingen die een WBSO-aanvraag indienen, kunnen hun innovatiekosten mogelijk nog verder verlagen met de Research en Development Aftrek (RDA). De RDA is een extra aftrekpost voor kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk, zoals onderzoeksapparatuur, prototypes en proefopstellingen, maar bijvoorbeeld ook huurkosten voor apparatuur van derden, de aanschaf van instrumenten of de kosten voor gebouwen die (uitsluitend) gebruikt worden voor het speur- en ontwikkelingswerk. De RDA kan tegelijkertijd worden aangevraagd met de WBSO in een gezamenlijke aanvraag. Het fiscale voordeel bestaat uit een vermindering van de winstbelasting. In 2012 maakten 13.860 bedrijven gebruik van de RDA. In totaal werd € 814 miljoen aan winst vrijgesteld van vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.

Minder vennootschapsbelasting dankzij de innovatiebox

Als een innovatieproject winstgevend is, kunnen ondernemingen gebruikmaken van de innovatiebox. De innovatiebox is een regeling die inhoudt dat opbrengsten uit innovatie gunstig belast worden tegen slechts 5% vennootschapsbelasting in plaats van de reguliere tarieven van 20% of 25%. Een voorwaarde is dat bedrijven in het bezit zijn van een octrooi, buitenlands patent of S&O-verklaring (een toegekende WBSO-aanvraag). Omdat de innovatiebox pas sinds 1 januari 2010 bestaat en de aangifte vennootschapsbelasting meestal ruim na het sluiten van een boekjaar wordt ingediend, zijn er volgens een Kamerbrief van het Ministerie van Financiën voorlopig nog onvoldoende gegevens bekend over het gebruik en de effectiviteit van de regeling.

Meer weten over de fiscale prikkels van de overheid? Bekijk de themapagina over fiscale innovatieregelingen op Rijksoverheid.nl.

Dit artikel is geschreven in het kader van de FD Gazellen Awards 2013. Jaarlijks zetten het Financieele Dagblad en Graydon de snelst groeiende bedrijven van Nederland in de spotlight met deze onderscheiding. Deze bedrijven dragen sterk bij aan de werkgelegenheid en het herstel van de Nederlandse economie. Graydon steunt ondernemend Nederland bij hun uitdaging om snelle groei in goede banen te leiden en voorziet  de lezers tot aan de finale van de FD Gazellen via dit medium door middel van artikelen, onderzoeken en cases. Hierbij wordt vooral gekeken naar zaken als de juiste inzet van kennis en kapitaal om verdere groei te kunnen realiseren; het bedrijf financieel gezond te houden en de concurrentie voor te blijven.

Gelijkaardige publicaties