Week 34
Terug naar overzicht
blog

Nieuwe lobbyclub Biesheuvel zwaktebod

Zoals u weet heeft Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, vorige week het bijltje erbij neer gegooid. Moegestreden door de vergadertijgers in politiek Den Haag (hij was de enige bestuurder zonder bijbaantjes), wil Biesheuvel een nieuwe beweging oprichten, vóór en dóór echte ondernemers.

De ondernemer werd niet goed vertegenwoordigd

Te vaak werd hij geconfronteerd met ex-politici die belangrijke plaatsen innamen in de diverse overlegstructuren waardoor de echte ondernemer niet goed vertegenwoordigd werd. De nieuwe beweging, Ondernemend NL (ONL), is een belangenbehartiger voor en door ondernemers, waarbij zijzelf de agenda bepalen en niet de ‘baantjesjagers’ in Den Haag, aldus Biesheuvel. Het doel is om politici te overtuigen van de standpunten van ondernemers. Een nieuwe lobbyclub dus.
 

Ondernemend NL: barrières opheffen

Ondernemend NL wil vooral energie steken in het opheffen van drie barrières voor ondernemers:

  1. Lastenverlichting voor ondernemers
  2. Kredietverlening omhoog
  3. Bestuurlijk tempo omhoog

Het is duidelijk dat Biesheuvel zich kapot heeft geërgerd  aan de vergadercultuur in lobbyland. Of het oprichten van een nieuwe organisatie zoveel oplost, is echter nog maar de vraag. Veel ondernemers zijn vertegenwoordigd in bedrijfsverenigingen die op hun beurt weer aangesloten zijn bij het MKB. Het lijkt er dan ook op dat Biesheuvel vooral mikt op de groeiende groep ZZP-ers en kleinere ondernemers. Het is echter nog maar twijfelachtig of Biesheuvel een dergelijke nieuwe beweging überhaupt van de grond krijgt. Met ondernemers is het altijd lastig vergaderen want ieder heeft zijn eigen belang. Daarbij ontbreekt het de ondernemers aan een drukmiddel. Staken kunnen ze niet, want daar betalen zijzelf voor, en de concurrentie ligt op de loer.

 

Frustratie Biesheuvel begrijpelijk

Ik begrijp de frustratie van Biesheuvel. De (kleinere) ondernemers zijn de afgelopen jaren maar mondjesmaat aan bod gekomen in Den Haag. Alle aandacht (en geld) ging naar het redden van de grote jongens (banken) en het kabinet heeft zich nauwelijks bekommerd om het grote aantal faillissementen. Maar Biesheuvel maakt met zijn keuze voor een alternatieve lobbygroep echt een verkeerde inschatting. Hij zat op de juiste plaats om de boel te veranderen en had daarvan gebruik moeten maken door krachtiger stelling te nemen tegen de bezuinigingsdrift van het kabinet en de vergadercultuur binnen Den Haag. Feitelijk geeft hij de macht nu terug aan de vergadertijgers en bewandelt hij een omweg waarvan nog maar vastgesteld moet worden of die ooit ergens uitkomt.
 

Jan-Kees de Jager: "Ik pas."

Overigens heeft oud-minister Jan-Kees de Jager vriendelijk bedankt voor de eer Biesheuvel op te volgen. Die heeft geen zin zich in een wespennest te mengen nu er opstand dreigt in ondernemersland. Het zal voor MKB-Nederland nog een hele toer worden een opvolger te vinden. Ik vrees dat de gemiddelde ondernemer hier allemaal weinig mee opschiet.

Gelijkaardige publicaties