Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Het geheim van de succesvolle ondernemer: Bouwbedrijf Wagemakers boert goed in crisistijden

Afgelopen maand presenteerde Graydon haar nieuwste brancheonderzoek over de bouwsector. De bouwsector is een nauwkeurige barometer van de economie van een land. Deze sector staat zwaar onder druk. Veel ondernemers in de bouw en de hieraan gerelateerde branches hebben moeite het hoofd boven water te houden in deze roerige tijden.

Het is daarom goed om te zien dat we nog steeds ondernemers tegenkomen die het net even anders doen, die nog steeds durven te investeren en die daarmee tegen de stroom in zwemmen. Zo kwam ik afgelopen maand in contact met Karin Wagemakers, directrice van het gelijknamige Bouwbedrijf Wagemakers in Oss. Met Bouwbedrijf Wagemakers in Oss gaat het goed. In de afgelopen maand kreeg het bedrijf de Graydon Financieel Gezond Award uitgereikt waarmee Graydon bevestigt dat Bouwbedrijf Wagemakers tot de top van financieel gezonde bedrijven in Nederland behoort. U kunt zich voorstellen dat bouwbedrijven schaars zijn geworden in  de lijst van bedrijven die voor deze award in aanmerking komen.

Bouwbedrijf Wagemakers B.V. heeft twee directieleden: Karin Wagemakers (commercieel directeur) en Hans Wagemakers (technisch directeur), zus en broer, waarbij Hans verantwoordelijk is voor de inkoop, calculatie en het projectenbureau, en Karin verantwoordelijk is voor de projectontwikkeling, administratie, personeelszaken en commerciële zaken.

Wat is de visie van Karin Wagemakers en hoe stuurt zij haar bedrijf de crisis door? Ik ging in gesprek met Karin Wagemakers.

Kunt u wat meer vertellen over uw bedrijf? Wanneer is Bouwbedrijf Wagemakers opgericht en wat is de corebusiness?

 “Wij hebben 2 vestigingen, in Oss en Uden, en houden ons bezig met bouwwerkzaamheden in de ruimste zin van het woord.  Dat wil zeggen nieuwbouw, renovatie, verbouw en onderhoud 24/7, projectontwikkeling en verduurzaming van bestaand vastgoed zowel voor utiliteitsbouw als woningbouw. De klant staat bij ons altijd centraal en om de klant zo optimaal mogelijk van dienst te zijn, hebben wij verschillende afdelingen.”

 

“Bouwbedrijf Wagemakers B.V. is een echt familiebedrijf. Na de tweede wereldoorlog heeft opa het bouwbedrijf opgericht, waarna twee zoons, mijn vader en een oom, het bedrijf hebben voortgezet en uitgebouwd. In 1997 hebben mijn broer en ik de aandelen overgenomen en het bedrijf verder uitgebreid. Op dit moment hebben wij rond de 75 medewerkers in dienst. Wij zijn ISO 9001:2008, VCA** en als leerbedrijf gecertificeerd. Daarnaast vinden we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en het milieu ook heel belangrijk en houden hier met de bedrijfsvoering ook nadrukkelijk rekening mee.”

Wat heeft de Graydon Financieel Gezond award u gebracht of wat denkt u dat zo’n award kan brengen?

“De Award heeft in ieder geval bevestigd dat wij het goede beleid hebben uitgevoerd. Risico nemen maar binnen aanvaardbare kaders. Hierdoor hebben wij een goede financiële buffer kunnen opbouwen die nu noodzakelijk is om de winter door te komen. De Award geeft opdrachtgevers en klanten het vertrouwen dat wij naast de gebruikelijke kwaliteit en aandacht voor de klant, ook een solide partij zijn om zaken mee te doen.”

Wat is volgens u de reden dat u de crisis het hoofd kunt bieden?

“Belangrijk is om in deze veranderde markt hybride te zijn en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden en markten en innovatief te zijn. Tevens blijven wij kritisch kijken naar onze interne organisatie. Door scholing, software en bedrijfsmiddelen blijven wij ‘bij de tijd’.”

Wat waren de grootste uitdagingen gedurende deze tijd?

“De grootste uitdaging binnen het krimpend aantal bouwopdrachten is om ervoor te zorgen dat de orderportefeuille gevuld blijft. Hierbij hebben wij het vertrouwen van onze klanten en opdrachtgevers nodig.”

Hoe gaat het nu met uw bedrijf?

“Op dit moment mogen we niet klagen, maar we moeten wel zeer alert blijven en steeds actief op zoek blijven naar nieuwe bouwwerkzaamheden en mogelijkheden.”

"Groei betekent constant investeren. Nieuwe (ICT) infrastructuur, personeel, nieuwe werkplekken, voorfinanciering van producten en diensten.”

Hoe heeft u ervoor gezorgd dat uw bedrijf gezond bleef?

“Door te blijven investeren in mensen en bedrijfsmiddelen. Natuurlijk kritisch blijven kijken wat we ermee bereiken kunnen en waar we naar toe willen. Wij hebben bijvoorbeeld de laatste 3 jaar onze volledige financiële administratie geautomatiseerd. Vanaf 1 januari 2014 komt er geen papier meer aan te pas. De belastingdienst heeft ons goedkeuring verleend om in de toekomst ons archief digitaal te bewaren.”

In deze tijd is het verzamelen en juist inzetten van informatie over de markt, uw afnemers, uw concurrentie en bijvoorbeeld wet- en regelgeving erg belangrijk. Hoe zorgt u ervoor dat u over de juiste informatie beschikt?

“De goede mensen om je heen verzamelen, mensen die verstand van zaken hebben, zowel van wat er binnen onze organisatie speelt als daarbuiten. Ketenintegratie gaat een steeds belangrijker rol spelen in de toekomst. Specialismen worden steeds belangrijker en daarbij zijn partners onontbeerlijk.”

Het aantrekken en goed inzetten van kapitaal. Ook dit is een belangrijke uitdaging. Hoe zorgt u dat u voor over het juiste kapitaal beschikt?

“Wij zijn financieel onafhankelijk en daarbij proberen we met advies van specialisten de beste keuzes te maken. Wij als familiebedrijf denken op de lange termijn. Dat gaat vaak anders bij bedrijven die beursgenoteerd zijn.”

Wat zijn uw tips voor andere ondernemers die in deze moeilijke sector werkzaam zijn?

“Probeer ervoor te zorgen dat je je eigen keuzes kunt blijven maken en niet door financiële instellingen gedwongen wordt maatregelen te treffen die niet binnen je eigen beleid liggen en geld kosten. Daarnaast blijft het zo dat als je het druk hebt met werk dat geld kost, dit uiteindelijk alleen leidt tot grote financiële schade.”

"Je zult je aan moeten passen aan de markt, innovatief zijn, maar toch dicht bij jezelf blijven.”

Dit artikel is geschreven in het kader van de FD Gazellen Awards 2013. Jaarlijks zetten het Financieele Dagblad en Graydon de snelst groeiende bedrijven van Nederland in de spotlight met deze onderscheiding. Deze bedrijven dragen sterk bij aan de werkgelegenheid en het herstel van de Nederlandse economie. Graydon steunt ondernemend Nederland bij hun uitdaging om snelle groei in goede banen te leiden en voorziet  de lezers tot aan de finale van de FD Gazellen via dit medium door middel van artikelen, onderzoeken en cases. Hierbij wordt vooral gekeken naar zaken als de juiste inzet van kennis en kapitaal om verdere groei te kunnen realiseren; het bedrijf financieel gezond te houden en de concurrentie voor te blijven.

Gelijkaardige publicaties