2014 wordt het jaar van de ongeëvenaarde groei van de economie
Terug naar overzicht
blog

2014 wordt het jaar van de ongeëvenaarde groei van de economie

 “De economie barst uit zijn voegen!”

“2014 erbarmelijk jaar”

De media zijn er nog niet helemaal over uit wat beter aanslaat: positieve of negatieve berichtgeving.

Tegenstrijdige krantenkoppen

Enerzijds koppen de kranten maar al te graag dat het aantal faillissementen blijft stijgen, anderzijds wordt er berichtgegeven dat ondernemers de toekomst rooskleurig inzien en dat de recessie voorbij is. Hoe zit het nou echt?

Koppensnellen niet voldoende

Als koppensneller kun je behoorlijk verward raken van tegenstrijdigheden die gepubliceerd worden. Het lijkt erop dat media ervoor kiezen om hun koppen ofwel van een negatieve ondertoon te voorzien, dan wel van juist een hele positieve. Extreme koppen trekken nu eenmaal de aandacht. Pas als je verder leest, ontdek je meestal een kanttekening waaruit blijkt dat zowel het positieve als het negatieve nieuws best met een korreltje zout genomen mag worden.

Neem bijvoorbeeld de kop ‘Ondernemers zien toekomst weer rooskleurig in’ van nuzakelijk.nl op maandag 12 augustus. Een zeer positieve kop, maar als je verder leest, kom je er al snel achter dat Nederlandse ondernemers de toekomst van hun eigen bedrijf nog steeds somber inzien. Niet echt het nieuws dat je verwacht wanneer je de kop leest. Een ander voorbeeld is de kop ‘Aantal faillissementen stijgt’ van Trouw op diezelfde dag. Iedereen zal het erover eens zijn dat deze kop negatief van aard is. Gelukkig blijkt een paar regels verder alweer dat het aantal faillissementen in de bouw juist minder wordt en dat het met de Nederlandse export zelfs redelijk goed gaat.

Natuurlijk kan een krant niet het hele verhaal in de titel kwijt en natuurlijk is een sappige en opvallende kop van belang om lezers te trekken, maar dit brengt wel met zich mee dat als je echt op de hoogte wilt zijn, het scannen van titels niet meer genoeg is. Diepgang en een kritische blik zijn nodig om te weten hoe wij er nou eigenlijk echt voor staan.

Gelijkaardige publicaties