Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Video Marketing: Hoe verhoogt u de ROI? (2/2)

In het eerste deel van dit tweeluik besprak ik het belang van video marketing voor B2B, en gaf ik u vier belangrijke redenen waarom steeds meer bedrijven gaan beginnen met video marketing. Daarnaast besprak ik de noodzaak van het kijken naar meer dan de directe ROI: het creëren van echte waarde voor uw consument zou uw eerste en belangrijkste doel moeten zijn, de conversie- en omzetstijging volgen dan.

Ten slotte deed ik u de belofte om u in een tweede artikel over video marketing meer te vertellen over de lastig te meten ROI van video's in online marketing. 

In dit artikel gaan we op twee manieren in op het verhogen van de effectiviteit van uw marketing met behulp van online video. Ten eerste kijken we naar de voorbereiding, planning en design van uw video (campagne). Ten tweede kijken we naar de metrics die u het beste kunt gebruiken en waar u ze vandaan kunt halen.

Planning voor uw Video Marketing

Voordat u begint met het opzetten van een video of video campagne, zijn er een aantal belangrijke stappen die u moet doorlopen. Zo zorgt u ervoor dat de video de juiste boodschap vertelt, op een manier die aansluit bij uw doelgroep; dat de video het doel bereikt dat hij moet bereiken, én ten slotte dat u dit alles aan kunt tonen met een realistische raming vooraf, en duidelijke cijfers achteraf. Denk dus aan de volgende zaken:

  1. Bedenk wat uw doelen zijn. Wilt u uw naamsbekendheid vergroten? Meer directe sales sluiten? Of bijvoorbeeld de hoeveelheid ingevulde contactformulieren op uw site verhogen?
  2. Bedenk wie uw kern-doelgroep is. Richt u met uw boodschap/informatie, maar ook met de toon en vorm van de video op deze mensen. Wat is hun belangrijkste probleem en hoe kunt u daarop inspelen?
  3. Zet een aannemelijke business case op voor de video. Maak conservatieve en meer optimistische schattingen van het aantal views per maand (Bijvoorbeeld: conservatieve schatting 500 views per maand gedurende de eerste 5 maanden; optimistische schatting 2000 views in die periode).
  4. Bereken aan de hand van het aantal views en de conversie van video (gemiddeld 144% van de normale online conversie), en de 'waarde' van een sale of lead voor uw bedrijf wat een redelijke investering zou zijn voor uw online video.

Zorg altijd dat de inhoud en stijl van uw video even goed aansluiten bij de identiteit van uw bedrijf als bij de doelgroep. Voor meer informatie voor de planning van uw marketing video, bekijkt u deze infographic:

Meten van de effectiviteit van uw video

Al bij het plannen van uw video marketing en de opzet van uw business case moet u natuurlijk denken aan het aantoonbaar maken van de effectiviteit of de ROI. Een combinatie van Google Analytics en Youtube statistieken, of bijvoorbeeld de speciale tools van hubspot.com, maken het mogelijk om op overzichtelijke wijze het aantal views, maar ook de interesse van uw doelgroep voor specifieke delen van de video en de uiteindelijke conversie duidelijk te maken. Drie belangrijke statistieken voor het meten van de effectiviteit van uw video:

  1. Het aantal rewatches. Volgens hubspot.com is deze statistiek veel interessanter dan het aantal views: u kunt namelijk met behulp van analytics ook bekijken welke gedeeltes van de video het vaakst worden bekeken; over het gemiddelde maar ook per individuele kijker. Dit geeft sales mensen veel inzicht in de problematiek waar de sales lead het meest in geïnteresseerd is, en waar hij dus het beste mee benaderd kan worden.
  2. De Engagement Rate oftewel; de verhouding tussen de lengte van uw video en de het gedeelte van uw video  dat de kijker daadwerkelijk bekijkt. Dit geeft u als marketeer/marketing manager inzicht in welke video's de aandacht vasthouden. Voor sales mensen is dit een bruikbare statistiek omdat zij zo op individueel niveau kunnen inschatten welke leads het meest geïnteresseerd zijn.
  3. De Play Rate: oftewel het aantal mensen dat uw video kijkt, gedeeld door het aantal mensen dat uw video afspeelt. Dit geeft u inzicht in de relevantie van het onderwerp, de gekozen titel, en eventueel of de gekozen thumbnail aantrekkelijk genoeg 

Veel (video) marketing succes toegewenst!

Gelijkaardige publicaties