Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Woord van de week: credit check

Deze week is het woord (eigenlijk twee) wat wij uitlichten credit check!

Wat is een credit check?

Een credit check is het onderzoek doen naar de kredietwaardigheid van een onderneming of persoon. De meeste mensen die hier gebruik van maken schakelen een externe partij in zoals Graydon.

Wat doet een credit check?

Een credit check doet een uitspraak over de kredietwaardigheid van een onderneming. Daarnaast zegt een het iets over de factoren die dit resultaat beïnvloeden. Belangrijk hierin zijn de betalingsmoraal (een bedrijf kan wel kredietwaardig zijn, maar betalen ze wel op tijd?), risico op insolventie, omgevingsfactoren en een voorspelling op de korte tot middellange termijn.

Wat heb je aan een credit check?

Een credit check maakt uw risico’s inzichtelijker en laat zien waar deze liggen. Hiermee voorkomt u dat u veel geld verliest aan niet betalende klanten. 

Overige informatie over een credit check

Bij een credit check ligt de keuze om zaken te doen bij uzelf, het is dus zaak om goed te bedenken hoeveel risico’s u durft te lopen bij het accepteren van klanten. Ook de relatie die u met de klant aangaat kunt u hierin meewegen. Als u een doos goederen levert en binnen dertig dagen uw geld wil ontvangen, kijkt u waarschijnlijk naar andere factoren dan iemand die een contract aangaat voor meerdere jaren. Beide onderzoekers kunnen dezelfde check gebruiken maar op basis van de data tot andere beslissingen komen. 

Gelijkaardige publicaties