Cashflow verbeteren: de beste tips
Terug naar overzicht
blog

Cashflow verbeteren: de beste tips

Dit artikel verscheen eerder op de website van NoviCap.

Cashflow is het verschil tussen het geld dat binnenkomt en het geld dat uit de onderneming gaat, en is vooral belangrijk voor bedrijven die willen groeien. Voor groei is er namelijk op korte termijn geld nodig, en wanneer dit geld vastzit in uitstaande facturen kan dit tot problemen leiden. Het merendeel van de cashflow problemen worden veroorzaakt door slecht cashflow beheer.

Om een positieve netto kasstroom te hebben moet de instroom van de kasmiddelen groter zijn dat de kosten. Er zijn veel verschillende manieren om de cashflow te verbeteren, en het is soms verwarrend voor bedrijven om te achterhalen welke manieren het best zijn. In dit artikel lichten we de belangrijkste tips voor het verbeteren van cashflow toe.

Maak een cashflow begroting

Het is goed om voorspellingen te maken voor de komende weken, maanden en het gehele jaar. Cashflow heeft effect op de financiële gezondheid op korte en lange termijn, en daardoor is het belangrijk dat er voor beide termijnen voorspellingen worden gemaakt.

Het is handig om de burn-rate te berekenen, wat inzicht geeft in hoeveel geld er maandelijks wordt uitgegeven. Vergelijk dit met het geld dat er naar verwachting binnenkomt en u ziet al snel of u in de problemen gaat komen.

Probeer de kasstromen te beïnvloeden

Door betalingen van debiteuren eerder te ontvangen, en leveranciers later te betalen verbetert uw cashflow. U kunt bijvoorbeeld uw debiteuren een kleine korting aanbieden wanneer zij binnen 10 dagen betalen, of vraag om een aanbetaling vooraf wanneer het om grote bedragen gaat. Als u een goede onderhandelingspositie heeft ten opzichte van uw leveranciers, kunt u vragen om later of in termijnen te betalen. Ook kunt u beter de gehele betaaltermijn gebruiken. Wanneer u 30 dagen heeft afgesproken, betaal dan niet na 20 dagen maar gebruik te gehele betaaltermijn.

Houdt periodiek toezicht op cashflow

Cashflow is niet hetzelfde als omzet en winst. Zelf winstgevende bedrijven met een hoge omzet kunnen in cashflow problemen komen, wanneer er geen liquide middelen beschikbaar zijn op korte termijn. Breng wekelijks de geldstromen in kaart, en evalueer of er genoeg middelen zijn om alle uitgaven te betalen.

Gelijkaardige publicaties