Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Cashflow probleem? Focus op de oorzaken.

De meest voor de hand liggende oplossing voor problemen met uw cashflow is het maken van de stap naar de bank voor een lening of uitbereiding van het kredietlimiet. Dit is natuurlijk de snelle oplossing, wat in de praktijk vaak te kort door de bocht is. Op termijn leidt deze oplossing namelijk tot een onnodige verlaging van uw winst. Bovendien lost u er de onderliggende problemen niet mee op.

In plaats van deze oplossing voor de korte termijn is het vaak beter om eens goed te kijken wat de oorzaken van uw cashflow probleem zijn. Als u de oorzaken helder op uw netvlies heeft, kunt u daarna de volgende stap nemen, en uw cashflow proactief managen. Hiermee voorkomt u dat u in de toekomst weer in de knel komt met uw kasstromen. Hieronder beschrijf ik een aantal veel voorkomende cashflow issues.

Snelle omzetgroei en de cashflow

Een grote verhoging van uw omzet is natuurlijk een goed teken. Aan de andere kant betekent dit wel dat u meer werkkapitaal moet vrijmaken om aan uw nieuwe verplichtingen te voldoen. Om te voorkomen dat u hierdoor in de problemen komt is het belangrijk dat u eerlijk bent tegenover uzelf en uw klanten. Schat hierop goed hoeveel werk uw bedrijf aankan. Ook kunt u met uw leveranciers afspraken maken over de betaaldatum van uw facturen. Verder kunt u uzelf goed voorbereiden door uw eigen facturatie te automatiseren, en op deze manier te zorgen dat u zelf op tijd betaald krijgt. 

Budgetvariaties worden niet meegenomen

Ondernemers en managers maken veel tijd vrij voor het opstellen van gedetailleerde budgets. Vaak wordt er echter te weinig rekening mee gehouden dat de werkelijkheid (waarschijnlijk) af zal wijken van de schatting in het budget. Als u uw budget op bepaalde posten overschrijdt, en u hier geen rekening mee heeft gehouden, kan dit onnodig druk op uw cashflow zetten. Wees dus voorbereid op variaties in uw budget, zodat u kunt anticiperen als dit nodig is. 

Verlaagde winst

Ondanks dat uw onderneming misschien een toename in omzet heeft gerealiseerd, kan het zijn dat uw uiteindelijke winst gedaald is. Dit kan bijvoorbeeld komen door een onverwachte verhoging van uw overhead- of productiekosten. Een ander veelvoorkomend fenomeen wat zorgt voor een verlaagde winst, is rente die de onderneming verschuldigd is. Credit cards zijn hier vaak de boosdoener van. Er is vaak geen duidelijk beeld van de uitgaven die via de credit card zijn gedaan. De verschuldigde rente kan hierdoor aardig oplopen. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, dus houdt uw uitgaven goed bij. 

Late betaling van uw klanten. 

Late- of zelfs wanbetaling van uw klanten heeft een grote impact op uw liquiditeit en cashflow. Als u merkt dat dit meer dan eens voorkomt, is het zaak om u hier beter tegen te wapenen. Dit kunt u doen door het implementeren van credit checks, of gedeeltelijke voorafbetaling. Voor sommige klanten kunt u echter beter de betalingsvoorwaarden die u gesteld heeft nog eens bekijken.

Meer weten over uw cashflow? Kijk dan zeker eens op onze wiki-pagina.

Hoe kunt u uw organisatie slim financieren? Ga direct naar ons download center en download het eBook!

Download het eBook

Gelijkaardige publicaties