5 vragen over een geconsolideerde jaarrekening

In dit blog worden 5 veelgestelde vragen over de geconsolideerde jaarrekening beantwoord.

Een jaarrekening opmaken is werk voor specialisten. Maar het lezen en begrijpen ervan is iets wat elke ondernemer zou moeten kunnen. In een ander gepubliceerd blog kunt u daarover enkele handzame tips lezen. Gaan we een stapje verder, dan komen we bij een geconsolideerde jaarrekening. Hier beantwoord ik 5 vragen die u het lezen van een geconsolideerde jaarrekening vergemakkelijken.

Chapter 1

1. Wat is een geconsolideerde jaarrekening?

Het is de jaarrekening van het moederbedrijf van een onderneming. Hierin zijn de resultaten van alle deelnemingen opgenomen. Voor de manier waarop geconsolideerd dient te worden en of een dochteronderneming geconsolideerd mag worden, gelden bepaalde regels. Het uiteindelijke resultaat wordt gepresenteerd alsof alle tot de groep behorende bedrijven een geheel vormen.

Chapter 1

2. Wat is het doel van een geconsolideerde jaarrekening?

Hoewel de dochterondernemingen vaak relatief zelfstandig opereren, is het algehele kenmerk van een geconsolideerde jaarrekening dat alle dochterondernemingen uiteindelijk onder het bestuur en toezicht van de moedermaatschappij, de holding vallen. Ook voor kapitaalverschaffers is het belangrijk een totaaloverzicht te hebben. Zij investeren over het algemeen in de holding en niet in de afzonderlijke dochters. 

Chapter 1

3. Wie beslist hoe een geconsolideerde jaarrekening eruit moet zien?

De Stichting voor de Jaarverslaggeving is de gezaghebbende instantie die de kwaliteit van de externe verslaggeving van het bedrijfsleven in Nederland in de gaten houdt. Zij geeft gevraagd, en ook vaak ongevraagd, advies aan de overheid en andere toezichthouders over alles wat met de verslaggeving te maken heeft. Het uitvoerend orgaan ervan is de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ).

Chapter 1

4. Wat gebeurt er met de onderlinge omzet tussen dochterbedrijven?

De onderlinge leveranties worden uit de jaarrekening gehaald. Zowel de omzet als de winst. Ook onderlinge verhoudingen tussen de diverse ondernemingen worden weggehaald, zoals bijvoorbeeld onderlinge debiteuren- of crediteurenposities.

Chapter 1

5. Moet u een eigen jaarrekening deponeren als uw holding al een geconsolideerde jaarrekening heeft gedeponeerd?

Een dochterbedrijf hoeft inderdaad niet altijd een eigen jaarrekening te deponeren, maar dan moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan (zie KvK):

  • De holding moet zich aansprakelijk stellen voor de schulden van de dochter
  • De dochter verklaart jaarlijks dat zij hiermee instemt
  • De moedermaatschappij deponeert een geconsolideerde jaarrekening waarin de cijfers van het dochterbedrijf zijn verwerkt

Uiteraard is het verstandig uw accountant om nader advies te vragen wanneer u vragen hebt over deze materie.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Jaarrekening lezen voor dummies

Leer jaarrekeningen lezen als een expert

Is uw bedrijf financieel gezond?

5 kengetallen die impact hebben op uw kredietwaardigheid.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.