NL-Fund & Graydon, een succesverhaal

NL-Fund

Credit checks als brandstof voor een financiële groeimotor.

Frederik Wegener Sleeswijk, algemeen directeur van NL-Fund, vertelt over het werk als beheerder van twee financieringsfondsen voor ICT-bedrijven, de opkomst van ‘servitization’ en het belang van credit checks binnen dat gehele proces.

Graydon at work

Voorfinanciering van ICT-cashflow

Frederik Wegener Sleeswijk is medeoprichter van NL-Fund, een kleine onderneming met grootse ambities. Het is een beheerder van twee financieringsfondsen, die op hun beurt gefinancierd worden door banken en een verzekeraar. Het uiteindelijke doel?

“ICT-verkopers, zoals aanbieders van printers of wifi-leveranciers, kloppen bij ons aan wanneer hún klanten een abonnement nemen op hun diensten. We helpen om hun inkoop-, implementatie- en voorbereidingskosten te financieren, zodat ze kunnen groeien zonder dat ze in cashflowproblemen komen.”

“Gemiddeld financieren we twee derde van de geplande cashflow op voorhand. Zo kan de aanbieder zijn mensen en onkosten betalen. We noemen onszelf ook een groeimotor, want bedrijven kunnen commerciële beslissingen maken zonder op de rem te staan. Het is mogelijk om onbeperkt nieuwe contracten te sluiten en tóch de cashflow te bewaken.”

Het uitgebreide klantenbestand van een fondsbeheerder

“Iedere aanvraag van een vendor begint bij ons met een credit check via Graydon. Met onze eigen financiers hebben we immers afspraken over de samenstelling van onze portefeuille. Die moet gespreid zijn over diverse branches en klanten van verschillende omvang. Die info halen we keurig bij Graydon.”

“We checken eigenlijk de klanten van onze klanten, ongeveer negenduizend. En die vormen een doorsnee van de Nederlandse economie: 50% (semi-)overheidsdiensten, ziekenhuizen, scholen, enzovoort en 50% MKB-ondernemers in alle mogelijke sectoren en regio’s.”

“Het goede nieuws: de diensten die we financieren zijn bedrijfskritische diensten. Het zijn services die nodig zijn voor organisaties en waar ze niet snel op zullen besparen. Denk maar aan wifi-routers en telefoon- of glasvezelcontracten.”

“De diensten die we financieren zijn noodzakelijk. Als ze wegvallen, kan het personeel naar huis. Vandaag is het immers onmogelijk om te werken zonder ICT-services zoals wifi of telefonie.”

De opkomst van de service-economie

“Amerika en het Verenigd Koninkrijk staan al ver in de enorm groeiende ontwikkeling van ‘servitization’, maar nu begint het ook hier een vaart te nemen. En dat is precies waar we op rekenen.”

“Servitization is, kort gezegd, de evolutie van eigenaarschap naar services. Particulieren en bedrijven hoeven geen eigenaar meer te zijn, maar willen services ‘huren’ tegen een maandbedrag. Die verschuiving van investeringen naar operationele kosten – van CAPEX naar OPEX – begon tientallen jaren geleden bij printers en kopieermachines, maar breidt steeds meer uit.”

“We zien een evolutie van de ‘klassieke’ economie naar een service-economie. Credit checks zijn daarin heel belangrijk.”

Tevreden over gebruiksvriendelijke scores bij Graydon

“Mijn zakenpartner en ik werkten bij ING ook met Graydon, dus we bouwden ondertussen een relatie op van meer dan 20 jaar. Maar dat is zeker niet de belangrijkste reden waarom we voor Graydon blijven kiezen.”

“Voor ons zit het grote voordeel van Graydon in hun prettig scoresysteem. Er zijn wel wat andere aanbieders op de markt, maar die hebben niet zo’n snel en gebruiksvriendelijk systeem. Combineer dat met een accountmanager die grondig met ons durft mee te denken, met immer snelle antwoorden op onze vragen en proactieve meldingen over onze klanten. Het zijn allemaal redenen om tevreden te zijn.”

“We zijn intensieve Graydon-gebruikers, maar ik verwacht dat Graydon nog veel méér voor ons kan betekenen dan we ons nu realiseren – vooral tijdens onze plannen om uit te breiden naar het buitenland.”

NL-Fund in het kort

GROEIMOTOR voor ICT-bedrijven in Nederland.

VOORZIET FINANCIERING om de cashflow van ICT-bedrijven te bewaken en hun bedrijfskritische services te verzekeren.

INTERNATIONALE UITBREIDING staat op de planning.

VOORDELEN: constructie voor voorfinanciering vergelijkbaar met leasing, gemiddeld twee derde van de cashflow vooraf geregeld.

WEBSITE: https://nl-fund.nl/

Gelijkaardige publicaties