Wiki

Wwft

De ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ (afgekort de ‘Wwft’) moet voorkomen dat mensen en bedrijven zwart geld witwassen of geld besteden aan terroristische activiteiten. De wet, die op 1 augustus 2008 is ingegaan, moet ‘netjes’ zakendoen dus bevorderen en wordt door de overheid gezien als een belangrijk middel in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. In deze wiki leest u alles wat u moet weten over de Wwft.

Wwft

Video: In 10 stappen voldoen aan de Wwft

Bent u verplicht om exact te weten wie uw zakenrelaties zijn en moet u dit documenteren door middel van een audit trail? Bekijk dan deze video, waarin Mattijs van de Weijer in 10 heldere stappen uitlegt hoe u snel en efficiënt kunt voldoen aan de Wwft. 

Voorgangers van de Wwft

De Wwft is voor een groot deel gebaseerd op de ‘Wet melding ongebruikelijke transacties’, maar gaat verder doordat nu niet alleen wordt gelet op wie verdachte transacties doen, maar ook op het risico van die transacties. Daarnaast is de ‘Wet identificatie bij dienstverlening’ in de Wwft opgenomen.

Voor wie geldt de Wwft?

Aan de hand van het begrip ‘instelling’ wordt in artikel 1 van de Wwft opgesomd welke partijen onder deze wet vallen. Dat zijn onder meer banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, administratiekantoren, accountants, belastingadviseurs, trustkantoren, advocaten en notarissen. Bekijk hier het actuele overzicht van meldingsplichtige instellingen van de Financial Intelligence Unit, beter bekend als de FIU-Nederland.

Hoe voldoet u aan deze wetgeving?

Financiële dienstverleners moeten de identiteit van hun klanten controleren en nagaan wie de ‘uiteindelijk belanghebbende’ van een transactie is. Vervolgens moeten ze controleren of er sancties tegen deze belanghebbende bestaan en of deze negatief in de publiciteit heeft gestaan. Daarnaast moeten meldingsplichtige instellingen ‘ongebruikelijke transacties’ melden aan de FIU-Nederland. Dit zijn transacties die voldoen aan bepaalde indicatoren. De FIU beoordeelt of een transactie inderdaad verdacht is en kan dit vervolgens doorgeven aan een opsporingsdienst. Download hier de ePaper met best practices over het voldoen aan de Wwft in 10 stappen.      

Wie zorgen er voor toezicht?

De naleving van de Wwft wordt gecontroleerd door de Nederlandse Bank, de Autoriteit Financiële Markten, het Bureau Financieel Toezicht en het bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst.

Wat als bedrijven niet aan de wet voldoen?

Meldingsplichtige instellingen die ongebruikelijke transacties niet doorgeven en bedrijven die de verplichte identiteitscontrole niet (correct) uitvoeren, riskeren een forse geldboete, een dwangsom of zelfs strafrechtelijke vervolging.

Wat verandert er in de toekomst?

De inhoud van de Wwft is al meerdere malen bijgewerkt en ook binnenkort gaat dat weer gebeuren, deze keer als gevolg van de invoering van de vierde Europese antiwitwasrichtlijn. Wat er precies gaat veranderen, is nog niet bekend. Er wordt echter overwogen ook voetbalondernemingen en andere bedrijven in de beroepssport in de wet op te nemen. Er is veel aandacht voor privacyaspecten en de goksector - en er is voorgesteld alle zakelijke transacties waarbij contant wordt betaald onder de richtlijn te brengen. Het ziet ernaar uit dat de komende wijzigingen in ieder geval grote gevolgen hebben voor meldingsplichtige ondernemers.

Automatiseringsoplossingen

Het voldoen aan de Wwft is voor de meeste bedrijven een arbeidsintensief traject. Er zijn echter mogelijkheden om het werk te verlichten. Voor het nagaan wie de ‘uiteindelijk belanghebbende’ van een transactie is, bestaan bijvoorbeeld automatiseringsoplossingen. Dit biedt u vele voordelen. Allereerst wint u tijd en werkt u foutloos. Bovendien verandert de software mee bij wetswijzigingen, waardoor u altijd aan actuele regels voldoet en zo boetes en reputatieschade voorkomt. Graydon biedt bijvoorbeeld customer due diligence als automatiseringsoplossing. Deze software kan voor u worden geïnstalleerd, zonodig zelfs geïntegreerd, in uw eigen credit risk proces. Hiermee:

  • Beschikt u automatisch over de juiste en meest actuele bedrijfsgegevens;
  • Heeft u de uiteindelijk belanghebbende met een druk op de knop in beeld;
  • Screent u de uiteindelijk belanghebbende automatisch op controlelijsten, PEP-lijsten, sanctielijsten, fraudelijsten en bijvoorbeeld negatieve meldingen in de pers;
  • Monitort u de uiteindelijk belanghebbende op basis van uw eigen risicoclassificatie (bijvoorbeeld laag, midden of hoog);
  • Worden alle gegevens automatisch opgeslagen voor nader gebruik.

Voorafgaand aan het automatiseren van uw due diligence beleid, verrijkt, analyseert en screent Graydon eenmalig uw volledige portefeuille, zodat u met een ‘schone lei’ begint.

Download ePaper om te voldoen aan Wwft

De naleving van de Wwft wordt steeds strenger gecontroleerd. Vaak zonder aankondiging. Voldoet u niet aan uw wettelijke verplichtingen, dan riskeert u een forse geldboete, een dwangsom of zelfs strafrechtelijke vervolging. Maar zover hoeft het niet te komen. Download ons 10 stappenplan om te voldoen aan de Wwft.

                                     Wwft; Wwft identificatie; Wat is wwft; WWFT wet

Download ePaper om te voldoen aan Wwft

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...

FAQ

Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Neem dan even contact met ons op. Als wij u niet kunnen helpen, dan vinden we mogelijk wel iemand in ons netwerk die u van dienst kan zijn.

Contact