Wiki

Marktanalyse

Een marktanalyse geeft inzicht in de markt. Op basis van dat inzicht kunnen bedrijven (marketing)beslissingen nemen. De analyse kan duidelijk maken welke marktsegmenten er zijn en wat de behoeften binnen deze segmenten zijn. Op basis van deze informatie kunnen bedrijven marktkansen ontdekken en bijvoorbeeld besluiten zich op (een bepaalde groep) nieuwe klanten te richten, zich meer op hun bestaande klanten te richten of bijvoorbeeld klanten te zoeken die overeenkomen met de huidige ‘beste’ klanten van het bedrijf. In deze analyse leest u over de juiste inzet van marktanalyses. 

Marktanalyse

Waarvoor wordt een marktanalyse gebruikt?

Een marktanalyse kan als input dienen voor een business case of nieuw business concept. De analyse kan dan inzicht geven in trends, doelgroepen (op basis van bijvoorbeeld demografische kenmerken) en de behoeften van deze doelgroepen. Daarnaast kan een marktanalyse gebruikt worden voor:

 • Het verder definiëren van doelgroepen om antwoord te krijgen op vragen als: hoeveel bedrijven zitten er in mijn doelgroep? Binnen welke branches? En wat zijn de gerelateerde branches?
 • Benchmarken om te ontdekken hoe bepaalde doelgroepen of bijvoorbeeld de huidige klanten presteren ten opzichte van de gehele markt.
 • Financieel inzicht in bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld hoe bedrijven in de doelgroep er gemiddeld financieel voor staan, hoe dit relateert met de markt en of er een positieve of negatieve trend waarneembaar is.
 • Inzicht in concurrenten en leveranciers. Een marktanalyse hoeft niet altijd gericht te zijn op (potentiële) klanten, maar kan zich ook richten op inzicht in concurrenten (en dus in de concurrentiepositie van het bedrijf) of bijvoorbeeld toeleveranciers. 

Het uitvoeren van een marktanalyse

Stel dat de marktanalyse gebruikt wordt voor het vinden van nieuwe klanten – en dat deze nieuwe klanten hetzelfde profiel moeten hebben als de huidige ‘beste’ klanten. Dan kan de marktanalyse aangevuld worden met een klantanalyse en ontstaan de volgende onderzoekstappen:

Stap 1. Analyse van de eigen positie

Het bedrijf en de branche

 • De branche en de markt
  • Hoeveel bedrijven bevinden zich in uw branche?
  • Hoeveel bedrijven zijn actief in uw segment?
  • Hoe staat de markt er als geheel financieel voor?
  • Wat is de financiële trend binnen uw markt?
  • In welk segment valt nog winst te behalen?
 • De concurrentie
  • Hoeveel directe concurrenten heeft u?
  • Hoe staan uw concurrenten er financieel voor?
  • Hoe staat u er financieel voor ten opzichte van uw concurrenten?

De unique selling points

 • Wat doet u anders of beter dan de concurrent?
 • Welke propositie spreekt aan bij klanten – en kunt u dit waarmaken? 

Stap 2. Analyse van het huidige klantenbestand

Doelgroepen

 • Waar bevinden uw huidige klanten zich?
 • Wat zijn hun (financiële) kenmerken?
 • Wie zijn uw beste klanten?

Behoefte

 • Wat is de behoefte van uw doelgroep(en)?
 • Voldoet u hieraan of kunt u eraan voldoen?

Stap 3. Op zoek naar nieuwe klanten

U weet nu hoe de markt ervoor staat en waar eventuele kansen liggen. Bovendien heeft u inzicht in uw klanten en vooral in wie uw beste klanten zijn. Nu is het zaak beide analyses te matchen en met een passende propositie op zoek te gaan naar klanten die lijken op uw beste klanten – uiteraard in het segment met de meeste kansen. Dit kunt u doen door uw bestanden en onderzoeksresultaten uit te breiden met gegevens van derde partijen. Stel, uw beste klanten zijn bedrijven met meer dan 500 medewerkers in de zakelijke dienstverlening en een kantoor in Noord-Nederland. Dan kunt u op zoek gaan naar (contact)gegevens van vergelijkbare bedrijven, maar u kunt ook direct financiële kenmerken opvragen. Daarmee voorkomt u dat u zich bijvoorbeeld richt op bedrijven die weliswaar in uw doelgroep actief zijn, maar te boek staan als slechte betaler.

Download het stappenplan voor B2B leadgeneratie

Of u nu inbound of outbound marketing inzet: u wilt weten welke prospects u als eerste moet benaderen en welke bedrijven openstaan voor uw oplossingen. Het goede nieuws is dat deze inzichten voor het oprapen liggen. Door big data om te zetten naar 'smart data', kunt u analyseren op welke klantgroepen u zich moet focussen.

                                                               smartdata.png

                                                          

Download 'Stappenplan B2B leadgeneratie met smart data'

Hulp nodig bij het maken van een Marktanalyse?

Heeft u hulp nodig bij het maken van een marktanalyse? De Graydon Marktanalyse kan u helpen. De analyse wordt gemaakt aan de hand van klantdata, deze data wordt gecombineerd met de Graydon database, waardoor er een unieke analyse opgeleverd kan worden. Met de Graydon Marktanalyse kunt u per gewenst segment uw eigen positie, de belangrijkste cijfers en de voorspellingen over toekomstige ontwikkelingen in kaart brengen.

Daarnaast hebben wij voor u een casestudy gemaakt die bedoeld is om u te laten zien wat de Graydon Marktanalyse voor u kan betekenen. In de deze casestudy kunt u lezen hoe wij een technische groothandel hebben geholpen. Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat de uitdagingen voor de technische groothandel waren en de oplossingen die wij geboden hebben. Zo krijgt u een inzicht in de mogelijkheden van de Graydon Marktanalyse.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...

FAQ

Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Neem dan even contact met ons op. Als wij u niet kunnen helpen, dan vinden we mogelijk wel iemand in ons netwerk die u van dienst kan zijn.

Contact