Wiki

FAQ API's

API's zijn niet nieuw meer. Met een API kunt u nieuwe databronnen en tools integreren in uw eigen producten en applicaties. Toch is het begrip API lastig te vatten, wat is het nu precies, wat kan het en wat zijn de voordelen hiervan? In deze FAQ behandelen we meest voorkomende vragen. 

FAQ API's

Wat is een API?

Een API (Application Programming Interface) is een set van definities, protocollen en hulpmiddelen voor het bouwen van software. Anders gezegd, het is een set duidelijk gedefinieerde communicatiemiddelen tussen verschillende programma’s. Hierdoor kunnen softwareprogramma’s met elkaar communiceren.

Hoe werkt een API?

Simpel gezegd is een API de manier van communiceren tussen twee entiteiten. Neem als voorbeeld een nieuwsapp op uw telefoon. Zodra u deze app opent, ziet u het laatste nieuws verschijnen. Dit betekent echter niet dat het laatste nieuws ook echt op uw telefoon staat. Op het moment dat u de app opent, doet deze een oproep naar de nieuwssite. De nieuwssite herkent deze oproep en stuurt het laatste nieuws door middel van een code terug naar uw telefoon. De API leest de code die wordt teruggezonden en zet deze om naar een nieuwsbericht met tekst, foto’s en linkjes en projecteert deze in uw app. U kunt vervolgens alle nieuwsberichten lezen. De API zorgt ervoor dat al deze handelingen real-time uitgevoerd worden. Zo werkt iedere API; het fungeert als een zender, ontvanger en vertaler van berichten tussen verschillende databases.

Wat is een REST API?

REST staat voor REpresentation State Transfer en is een manier om webservices te creëren op basis van eenvoudige en bestaande bouwstenen. De meeste moderne programmeertalen kunnen worden aangesloten op REST, waardoor een REST API relatief makkelijk in te bouwen applicatie is. 
Als gevolg van het gebruik van bestaande bouwstenen, kunnen REST API’s ook in verschillende fasen worden geïmplementeerd of later eenvoudig naar nieuwe versies worden gekloond.

Wat is JSON?

JSON staat voor JavaScript Object Notation en is een op JavaScript gebaseerde manier om gegevens weer te geven en op te slaan. Daarnaast wordt data verzonden in een voor mensen leesbare tekst.

Wat is RAML?

RAML staat voor RESTful API Modeling Language en is een eenvoudige en beknopte manier om REST API’s te beschrijven. RAML heeft tot doel het huidige API-ecosysteem te helpen door directe problemen op te lossen en steeds betere API-patronen aan te moedigen. RAML is gebouwd op algemeen gebruikte standaarden (zoals YAML en JSON).

Wat zijn de voordelen van JSON/REST en opzichte van XML/SOAP?

  • Data is beschikbaar in kleinere (deel)verzamelingen, zonder configuratie vanuit Graydon. Dit biedt u als klant meer flexibiliteit.
  • JSON / REST verzendt minder gegevens simultaan, wat resulteert in betere prestaties en hogere snelheid.
  • De gegevensstructuur bevat referenties voor het beter begrijpen van gegevensverbindingen (HATEOAS).
  • JSON / REST lijkt meer op een browser. Het is een generieke cliënt die weet hoe een protocol en gestandaardiseerde methoden moeten worden gebruikt.
  • JSON / REST Datamodellen zijn uit te breiden, dus gegevens kunnen nu of in de toekomst worden toegevoegd, zonder dat dit gevolgen heeft voor u als klant.

Wat is het verschil tussen de Graydon API’s en Graydon Webservices?

De API’s op de developer portal zijn zowel een vervanging op bestaande Graydon Webservices als een uitbreiding hier op. Er zijn verschillende verbeteringen aangebracht in de API’s ten opzichte van Webservices:

  • De oude Graydon Webservices zijn alleen beschikbaar in het XML format, terwijl de nieuwe API’s vooral in JSON format zijn. JSON is makkelijker te lezen dan XML en daardoor eenvoudiger te analyseren en sneller gebruiksklaar. Daarnaast geeft JSON nog wel de mogelijkheid om data in XML formaat te exporteren, indien dit wenselijk is.
  • De oude Webservices zijn gebouwd in het SOAP model, terwijl de nieuwe API’s zijn gebouwd volgens het REST model.
  • De oude Webservices hebben geen developer portal, iets wat de nieuwe API’s wel hebben.
  • De oude Webservices worden niet meer geüpdatet, terwijl de nieuwe API’s constant worden ontwikkeld op een AGILE wijze. Ook bevatten de nieuwe API’s nieuwe producten, waaronder GDM.

Welke landen vallen onder de API’s van Graydon?

De API’s bieden toegang tot data uit Engeland, België en Nederland.

Welke API’s heeft Graydon?

Company API
Voorzie uw eigen systemen, zoals uw boekhoudsystemen, van de meest actuele informatie. De API levert basis bedrijfsgegevens zoals NAWT, rechtsvorm, branche, sector, aantal werknemers etc. Kies gemakkelijk de elementen die voor u van toepassing zijn!

Search API
Met de Search API zoekt u eenvoudig en snel een bedrijf op een manier die voor u het handigst is. Zo krijgt u gemakkelijk algemene bedrijfsgegevens, zoals bedrijfsnaam, KvK-nummer en adres terug. Ideaal voor optimalisatie van processen op uw website.

Decision Model API 
Op basis van u vooringestelde beslismodel kunt u via de Decision Model API een check uitvoeren voor klant- en opdrachtacceptatie. Daarnaast krijgt u daarbij de achterliggende financiële scores (kredietlimiet, PD-rating, betaalscores). 

Risk &Compliance API 
Voorkom risico’s en reputatieschade door natuurlijke personen achter een bedrijf te screenen. De Risk & Compliance API biedt u geavanceerde zoekinformatie om de vereiste risicobeperking toe te passen. De Graydon Compliance Check API bestaat uit de volgende drie checks: PEP Check, Sanction List Check en Adverse Media Check.

Monitoring API
Het is cruciaal om snel op veranderingen te reageren. Door uw zakenrelaties nauwlettend in de gaten te houden, kunt u snel en goed geïnformeerde beslissingen nemen. Met de Monitoring API worden uw eigen systemen voorzien van updates.

FAQ

Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Neem dan even contact met ons op. Als wij u niet kunnen helpen, dan vinden we mogelijk wel iemand in ons netwerk die u van dienst kan zijn.

Contact