Wiki

DSO

Het meest gebruikte meetinstrument in de wereld van debiteurenbeheer is de DSO (Days Sales Outstanding). De DSO-ratio geeft aan hoe lang het gemiddeld duurt voor een bedrijf een factuur betaald krijgt, nadat een dienst of product geleverd is. Vaak is de afdeling Credit Management belast met het managen van de DSO, maar de laatste jaren houden afdelingen als Sales zich ook steeds meer bezig met de DSO-ratio. Een goede ontwikkeling: de DSO is namelijk van grote invloed op de cashflow en gezondheid van een onderneming. Op deze wiki-pagina leest u onder andere waarom de DSO belangrijk is, hoe u de DSO kunt berekenen, hoe u uw DSO kunt verbeteren, maar ook waarom er kritiek is op de DSO-ratio.

DSO

Wat betekent DSO?

De DSO-ratio (Days Sales Outstanding) verwijst naar het gemiddelde aantal dagen dat een bedrijf nodig heeft om een factuur betaald te krijgen na de verkoop van producten of diensten. Het wordt uitgedrukt in het aantal dagen dat een vordering gemiddeld uitstaat tot het moment van betaling. Hoewel er ook kritiek is op de DSO, wordt er door veel bedrijven per kwartaal of jaarlijks gekeken naar deze ratio.

Hoge of lage DSO?

Vaak is de afdeling Credit Management belast met het managen en verbeteren van de DSO. Een lage DSO betekent dat een bedrijf kort op de bal speelt en snel facturen int. Een hoge DSO laat zien dat een bedrijf langer nodig heeft om geld te incasseren en klanten voorziet van leverancierskrediet. Dit kan een bewuste keuze van een organisatie zijn, maar vaak duidt een hoge DSO op een minder effectief debiteurenbeleid en een risicovolle klantenportefeuille. 

Een hoge DSO wordt veroorzaakt door:

  1. Klanten die betalingsverplichtingen niet na kunnen of willen komen. 
  2. Een slecht georganiseerde administratie en factureringsproces van het bedrijf.
  3. Contractueel vastgelegde langere betaaltermijnen. Bedrijven met een sterke markt- en machtspositie, zoals Hema of Albert Heijn, eisen vaak een lange betaaltermijn van hun leveranciers vanwege de voordelen van het leverancierskrediet. 

Waarom is de DSO belangrijk?

Een hoge DSO wordt vaak veroorzaakt door slecht betalende klanten. Wanbetaling is over heel de wereld een serieus probleem, waar veel bedrijven dagelijks mee te maken krijgen. Toch is niet elke organisatie zich bewust van de negatieve gevolgen, die een paar dagen of weken later betaald krijgen met zich mee brengen. Te laat betaald krijgen kost bedrijven namelijk veel geld. Iedere euro die vastzit in achterstallige facturen, is een gemiste investering. 

 

Hoe kunt u uw DSO verlagen?

Er zijn verschillende manieren om uw DSO te verlagen en afschrijvingen te voorkomen: 

1. Zakendoen met kredietwaardige bedrijven

Door vooraf informatie op te vragen door middel van een kredietrapport over de het betaalgedrag en de financiële positie van klanten en prospects, kunnen bedrijven voorkomen dat zij zakendoen met wanbetalers. 

Meer dan de helft van het MKB en het overgrote deel van de corporate bedrijven, controleert de kredietwaardigheid van (nieuwe) klanten. Dit percentage is de afgelopen jaren sterk toegenomen door het groeiend aantal faillissementen. Op deze manier verkleinen bedrijven het risico van niet of te laat betalen én dragen zij bij aan hun eigen winst. 

Bij kleine klantportefeuilles biedt Excel genoeg mogelijkheden om het debiteurenbeheer gestructureerd uit te voeren, zoals het indelen van klanten in een risicomatrix . Zodra het aantal klanten stijgt, maken veel bedrijven gebruik van credit management software om het credit management proces meer te automatiseren. 

2. Het tijdig incasseren van openstaande posten

Ook kan een bedrijf haar DSO verbeteren door een goed doordacht factureringsproces. 

Dit begint bij het op papier zetten van heldere betaalafspraken met de klant, het op tijd en goed met facturen tot aan een duidelijk opvolgbeleid als de klant niet heeft betaald. 

Voor meer tips over het verbeteren van het factureringsproces, lees dan 12 maatregelen om wanbetaling te voorkomen.

3. Kredietverzekering

Grote bedrijven of bedrijven met grote klanten verzekeren zich tegen wanbetaling door middel van een kredietverzekering. Wanneer een klant in de financiële problemen komt, krijgt de leverancier alsnog een deel van de factuur vergoed. Kredietinformatie en een kredietverzekering zijn goed naast elkaar te gebruiken. Voor meer informatie leest u het artikel over de zelfbeoordelingsclause .

Hoe kunt u uw DSO berekenen?

Er bestaan verschillende methoden om de DSO te berekenen. 

Standaard methode:

  Debiteurensaldo einde maand
--------------------------------------------          x 30 = Gemiddelde betaaltermijn in dagen
             Maandomzet 

 

Snelle inventarisatie:

          Debiteurensaldo
-------------------------------------------- x 30 = Gemiddelde betaaltermijn in dagen
           Jaaromzet / 12 

Met de DSO calculator van Graydon berekent u niet alleen uw huidige DSO, maar kunt u ook direct uw besparing berekenen wanneer u uw DSO terugbrengt. Bekijk direct  hoeveel winst u met een reductie van een aantal dagen al kunt behalen. 

Kritiek op de DSO-ratio

Hoewel de DSO-ratio door veel bedrijven wordt gebruikt, is er ook kritiek op de DSO als graadmeter voor bedrijfsprestaties. 

Zo beargumenteert men dat de DSO alles op een hoop gooit: het is het gemiddelde van grote en kleine bedragen, ‘goede’ en ‘slechte’ betalers en korte en lange (afgesproken) betaaltermijnen. Omdat er geen koppeling wordt gemaakt met de financiële gezondheid van de portefeuille, kan het DSO-cijfer snel veranderen. Hierdoor kan de DSO soms een te positieve, of juist een te negatieve uitkomst hebben. Er is geen garantie dat een klant die, ondanks financiële problemen, vandaag op tijd betaalt, dat morgen ook zal doen

Download het handboek voor de moderne credit manager

De DSO heeft een duidelijke alarmfunctie: het signaleert afwijkingen in de dagelijkse routine van uw klant. Er zijn ook andere manieren om die afwijkingen op te merken. Deze manieren passen bij de veranderende rol van de credit manager. Wilt u meer weten over modern credit management? Lees dan het handboek.

                                                             C190NL_Handboek-Voor-De-Moderne-Credit-Manager.png

Download het handboek voor de moderne credit manager

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...

FAQ

Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Neem dan even contact met ons op. Als wij u niet kunnen helpen, dan vinden we mogelijk wel iemand in ons netwerk die u van dienst kan zijn.

Contact