Wiki

Customer Due Diligence

Customer due diligence betekent vrij vertaald ‘klantonderzoek gericht op zorgvuldigheid’ – en is dan ook gericht op een integere bedrijfsvoering. Bedrijven en organisaties moeten weten met wie zij zakendoen en moeten voorkomen dat ze zakendoen met frauduleuze en criminele partijen. Dit wordt ook wel Know Your Customer (KYC) genoemd. Zo probeert de overheid misdaad, witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Hoe uw customer due diligence beleid eruit moet zien, hangt ervan af of u onder de Sanctiewet of onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) valt. Er zijn ook organisaties die aan beide wetten moeten voldoen.

Customer Due Diligence

De Wwft

Weten hoe uw customer due diligence beleid eruit moet zien en valt u onder de Wwft? Deze wet biedt vooral (op jurisprudentie gebaseerde) richtlijnen. Dit wordt ook wel ‘principle based’ genoemd. Op basis van identificatie, vaststelling van de ‘uiteindelijk belanghebbende' (UBO) en een screening maakt u zelf een goed onderbouwde risicoschatting van bepaalde relaties. Lees hier meer over of u onder deze wet valt en wat het verplichte proces is.

De Sanctiewet

Deze wet geeft duidelijke richtlijnen en u bent verplicht hieraan te voldoen als deze wet voor u geldt. Dit wordt ook wel ‘rule-based’ genoemd. U hoeft geen risicoschatting van bepaalde zakenpartners te maken (zoals bij de Wwft), omdat u simpelweg altijd alle relevante relaties moet controleren en screenen. Lees hier meer over of u onder deze wet valt en wat het verplichte proces is.

Video: In 10 heldere stappen voldoen aan de Wwft

Download: hoe voldoet u snel en efficiënt aan de Wwft?

De naleving van de Wwft wordt steeds strenger gecontroleerd. Vaak zonder aankondiging. Voldoet u niet aan uw wettelijke verplichtingen, dan riskeert u een forse geldboete, een dwangsom of zelfs strafrechtelijke vervolging. Maar zover hoeft het niet te komen!

                                                       Wwft ePaper.png; due diligence

Lees hoe u in 10 stappen snel en efficiënt voldoet aan de Wwft

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...

FAQ

Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Neem dan even contact met ons op. Als wij u niet kunnen helpen, dan vinden we mogelijk wel iemand in ons netwerk die u van dienst kan zijn.

Contact