Wiki

Crowdfunding

De crowdfunding markt groeit jaarlijks en transformeert langzaam zijn ietwat amateuristische imago naar een volwassen financiële branche. Doordat banken, mede door de crisis, steeds minder snel leningen afgeven wint de crowdfunding markt aan populariteit. Maar ook het maatschappelijke en sociale aspect speelt een rol. Hoe gaat crowdfunding precies in zijn werk? Welke varianten zijn er? Op deze crowdfunding wiki geven wij antwoord op een aantal brandende vragen.

Crowdfunding

Betekenis van crowdfunding?

Crowdfunding is een manier om een project te financieren. In tegenstelling tot de ‘’traditionele’’ manier van financiering komt hier geen bank aan te pas. Bij crowdfunding is er geen financiële instantie als tussenpersoon, maar is er direct contact tussen de investeerder en de ondernemer. Het grote kenmerk van crowdfunding is dat er meerdere (kleine) investeerders zijn die het project dragen. Deze manier van financieren vindt hoofdzakelijk plaats via het internet.

Crowdfunding: hoe werkt het?

Als een ondernemer een bedrijf wil starten, maar daarvoor onvoldoende startkapitaal heeft, kan hij een crowdfundproject opstarten. De ondernemer verwerft kapitaal door een project op te starten op een website (crowdfundingplatform). Op een projectpagina formuleert hij vervolgens zijn doel en het benodigde bedrag. Via deze pagina kan iedereen die interesse heeft investeren in het project.

De achterliggende gedachte is dat geïnteresseerden kleine bedragen investeren, zodat veel van deze investeringen het hele project bij elkaar financieren. Dit in tegenstelling tot de klassieke manier van financieren waarbij er vaak sprake is van 1 of enkele grote investeerders.

Welke varianten zijn er in crowdfunding?

 1. Donaties
  In deze vorm doneert een investeerder een bepaald bedrag zonder dat hij er iets voor terugkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld een goed doel zijn waarbij sociale en maatschappelijk betrokken investeerders doneren.
   
 2. Sponsoring
  Het verschil tussen donaties en sponsoring is dat bij sponsoring de investeerder een niet-financiële beloning ontvangt voor zijn investering. Dit kan een boek zijn of een kaartje voor een sportevenement.
   
 3. Vreemd vermogen
  De ondernemer leent hierbij een bedrag van de investeerder en betaalt deze in de loop van tijd met rente terug. Ook wel ‘’Loan Based’’ genoemd.
   
 4. Eigen vermogen
  De investeerder krijg in ruil voor zijn investering participatie in het project. Zo krijgt hij zijn kapitaal in waarde terug in dividenden en aandelen. In jargon ‘’Equity Based’’ genaamd.
   
 5. ICO
  Bij een Initial Coin Offering worden aan investeerders digitale tokens (cryptogeld) verstrekt. Met deze coins kunnen bijvoorbeeld Bitcoins of andere cryptocurrencies gekocht worden

Crowdfunding in Nederland?

Nederland kent momenteel zo’n 100 crowdfunding platforms. Deze bedrijven hebben een aantal zaken met elkaar gemeen:

 • Het zijn vaak relatief kleine bedrijven met circa 30 medewerkers.
 • Ze brengen mkb’ers met een financieringsbehoefte en investeerders bij elkaar
 • Ze zijn actief op het internet

Naast deze gelijkenissen verschillen de platformen enorm van elkaar. Elk hebben ze hun eigen expertise, regio of richten zich op een speciale groep investeerders. Verder groeit de Nederlandse markt nog elk jaar. Zo werd er in 2014 nog 60 miljoen geïnvesteerd in crowdfunding projecten, in 2017 was dit al 223 miljoen.

Wat is het verdienmodel van een crowdfunding platform?

Het gros van de crowdfundingplatformen verdienen hun geld door een eenmalige succesfee in rekening te brengen van 3% tot 7%. Deze fee wordt berekend over het opgehaalde bedrag. Daarnaast werken platformen met een plaatsingsfee, publicatiekosten, een afsluitprovisie of maandelijkse administratiekosten.

Wetgeving en crowdfunding?

De EU heeft eind 2018 nieuwe regelgeving aangenomen rondom crowdfunding. Deze regelgeving is een aanvulling op het MiFID II, het Europees kader voor Crowdfunding in Effecten. De AFM kijkt ondertussen nauwlettend mee met de ontwikkelingen in de sector. In 2016 deed het een oproep aan de platformen om meer inzicht te geven in de risico’s voor investeerders. In 2018 trok het AFM verder conclusies over onvolledige informatie richting diverse platformen.

In het Verenigd Koninkrijk is crowdfunding verankerd in de wet. Hiermee is die markt het meest volwassen van Europa. Door deze ontwikkeling is de markt daar gegroeid en tevens fiscaal aantrekkelijker geworden. De Nederlandse crowdfundingplatformen staan dan ook positief tegenover nieuwe wetgeving, zodat de markt verder professionaliseert.

Vervangt crowdfunding de bank?

Crowdfunding heeft nog een lange weg te gaan. Momenteel ligt het marktaandeel van crowdfunding onder de 1 procent. Ondanks dat de markt snel professionaliseert legt het op dit moment nog af tegen andere financieringsvormen als leasing of factoring. Crowdfunding moet dus meer gezien worden als een alternatief voor een bank. 

Banken staan overigens positief tegenover samenwerkingen met platformen. Zo zijn er al diverse partnerships waarbij banken ondersteunen of zelfs meefinancieren in een project. Hierdoor ontstaat een gecombineerde financiering waarmee banken ondernemers sneller kunnen helpen om een financiering rond te krijgen.

De rol van data in crowdfunding?

Om de markt voor ondernemers en investeerders aantrekkelijk te houden zal de informatievoorziening verbeterd moeten worden.Er is in de sector bovendien een grote behoefte aan meer informatievoorziening. Doordat crowdfunding grotendeels online afspeelt, liggen hier grote kansen.

Zowel bij investeerders als vanuit de crowdfundingplatformen is er vraag naar real time financiële inzichten. Op deze manier kunnen ondernemers en investeerders actuele financiële informatie inzien. Daarnaast is er behoefte aan eenduidige methoden voor het beoordelen van de kwaliteit van de ondernemers. Momenteel gebruiken de platformen daar verschillende modellen voor.

Crowdfunding in de toekomst?

Doordat banken, zeker na de crisis, minder snel financieren heeft de crowdfunding markt veel potentie. De snelheid waarbij een bepaald bedrag opgehaald wordt werkt daarbij in het voordeel. Onze verwachting is dat over 3 jaar 20% van alle MKB’ers wordt gefinancierd vanuit crowdfunding. In specifieke sectoren is dit zelfs 50%.

Daarnaast komt de stap naar volwassenheid steeds dichterbij door wetgeving. In het Verenigd Koninkrijk leidde dit tot een positiever imago en daarmee een explosieve groei van de markt. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat de Nederlandse overheid met soortgelijke regelgeving in gaat voeren.

Toch zijn er ook zorgen. Uit gesprekken met crowdfundingplatforms blijkt dat zij wakker liggen van de volgende zaken;

 • groeiende concurrentie van banken,
 • reputatieschade door defaults of slecht handelen van de concurrentie
 • en een toenemende zorgplicht.

Over onze crowdfunding-oplossing

Graydon helpt zowel startende bedrijven als crowdfundingplatformen graag bij het inzichtelijk maken van de markt, de financiële risico’s en kansen. Vraag meer informatie aan over onze crowdfunding-oplossing. Wilt u meer informatie speciaal over crowdfunding? Lees hier hoe u dat aan kunt pakken of deze 11 tips voor startende ondernemers. Of één van de andere interessante blogs in ons kenniscentrum. 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...

FAQ

Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Neem dan even contact met ons op. Als wij u niet kunnen helpen, dan vinden we mogelijk wel iemand in ons netwerk die u van dienst kan zijn.

Contact