Graydon kwartaalmonitor

Graydon Barometer Betaalgedrag Q3 2020

Eerste versoepeling coronamaatregelen zichtbaar in beter betaalgedrag. De gemiddelde termijn waarmee zakelijke facturen worden voldaan, is in het derde kwartaal uitgekomen op 39,3 dagen. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal (39,8 dagen) en het derde kwartaal van 2019 (39,5 dagen). Na de verslechtering gedurende het tweede kwartaal, is het betaalgedrag nu weer terug op het niveau van voor de corona-uitbraak. Dat blijkt uit de nieuwe Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

Download infographic

Het betaalgedrag is licht verbeterd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met een gemiddelde betaaltermijn van 39,3 dagen. De situatie is inmiddels weer anders, dus het is de vraag of de tweede golf en de aangescherpte maatregelen het betaalgedrag in het vierde kwartaal opnieuw onder druk zetten.

Facturen werden met 37,6 dagen in het derde kwartaal het snelste voldaan in de Landbouw en de Bouwnijverheid. De Zorgsector en Overige dienstverlening volgen met 38,4 dagen. Vrijwel alle sectoren zijn in het derde kwartaal beter gaan betalen dan in het tweede kwartaal. De (semi)Overheid en de Energiebedrijven behoren tot de traagst betalende sectoren, met respectievelijk 44 en 43 dagen. 

Vergelijken we het betaalgedrag van het derde kwartaal met dezelfde periode vorig jaar, dan zien we tussen de sectoren grote verschillen. De (semi)Overheid (+4,8 dagen), de Energiebedrijven (+4,3 dagen) en de Horeca (+3,7 dagen) zijn aanzienlijk trager gaan betalen. Er zijn echter ook sectoren die dit jaar in het derde kwartaal beter zijn gaan betalen, bijvoorbeeld de Leasebedrijven (2,5 dag sneller), de Bouw (-1,8 dagen) en de Zakelijke dienstverlening en IT & Communicatie (beide -1,4 dagen).

Andere Infographics