Graydon Barometer Betaalgedrag Q2 2020

Graydon Barometer Betaalgedrag Q2 2020

De snelheid waarmee zakelijke facturen in 2020 worden betaald, stagneert. Waar sinds eind vorig jaar het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven elke maand verbeterde, is het in mei en juni juist verslechterd. De financiële gezondheid van bedrijven als gevolg van de coronamaatregelen speelt hierbij een rol. In het tweede kwartaal van 2020 werden facturen gemiddeld na 39,8 dagen betaald, een lichte verslechtering vergeleken met 2019. Dat blijkt uit de nieuwe Barometer Betaalgedrag van Q2 2020.

Download infographic

Uit onze nieuwste analyse van betaaldata blijkt dat het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven sinds december vorig jaar met ruim twee dagen is verbeterd: van 40,7 dagen in december 2019 naar 38,4 dagen in april 2020. In mei en juni zien we echter weer een stijging naar respectievelijk 41 en 41,3 dagen.

In de Barometer Betaalgedrag wordt het betaalgedrag ook per sector besproken Op sectorniveau is de impact van de coronamaatregelen ook duidelijk zichtbaar. In sectoren die door de maatregelen hard getroffen zijn, worden facturen nu een stuk trager betaald. De Horeca bijvoorbeeld, voorheen de snelst betalende sector, voldoet met 41,4 dagen facturen nu gemiddeld 5,2 dagen later dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Bovendien leggen we ook verschillen tussen betaalgedrag in de verschillende provincies onder de loep. Zo is in de meeste provincies het betaalgedrag verslechterd, al laten Flevoland (-0,6 dagen sneller dan in het tweede kwartaal van 2019), Zuid-Holland (-0,4 dagen) en Limburg (-0,1 dag) een lichte verbetering zien.

Andere Infographics