Big data
Terug naar overzicht
blog

Digitalisering duwt de accountant in een nieuwe rol

Het beroep van accountant is zeer vatbaar voor automatisering, constateerden Oxford-economen Carl Frey en Michael Osborne al in 2013. Maar vier jaar later wordt de impact van technologie op hun functie door financieel professionals nog altijd onderschat, bleek onlangs uit onderzoek van de Vrije Universiteit. Gaat het vak verdwijnen? Of is er in de toekomst nog een rol weggelegd voor de accountant? Hoe kan hij zijn toegevoegde waarde bewijzen?

De invloed van digitalisering

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om hun facturen, bonnetjes en bankafschriften automatisch te verwerken, zonder tussenkomst van een administratiekantoor of accountant. Online boekhoudapplicaties bieden de mogelijkheid om facturen te beheren, bonnetjes te scannen en zelfs de btw-aangifte en jaarrekening klaar te zetten.

Niet gek dus dat de accountant in een lijst met 702 beroepen, gerangschikt van minst naar meest waarschijnlijk dat een beroep geautomatiseerd wordt, plek 589 toebedeeld kreeg in het veelbesproken onderzoek van Oxford University. Gegevensverwerking is immers bij uitstek werk dat door computers kan worden overgenomen. Maar zet de digitalisering de accountant in de nabije toekomst ook daadwerkelijk aan de zijlijn?

Gratis jaarrekening

Onlangs maakte het jonge accountantskantoor 216 bekend de belastingaangiften, de jaarrekening en de salarisstroken voortaan gratis te gaan verzorgen. “De traditionele accountancy sterft uit en wij staan klaar om dat proces te versnellen,” kondigde bestuursvoorzitter Marcel Bisschops uitdagend aan in een persbericht.

Aan NBA-platform Accountant lichtte Bisschops het baanbrekende besluit om standaarddiensten in de accountancy gratis aan te bieden toe. “We hebben gedaan wat iedereen al jaren voorspelt: dat er op termijn door automatisering niets meer valt te verdienen met dit soort werkzaamheden. We hebben alleen de termijn drastisch ingekort.” 

Menselijke factor steeds belangrijker

Brengt 216 de traditionele accountant de doodssteek toe? Waarom zou je als ondernemer nog betalen voor het verzorgen van de jaarrekening als dit ook gratis kan? Meer dan ooit zal de accountant zijn waarde moeten bewijzen. Als adviseur, strategisch gesprekspartner of data-analist bijvoorbeeld. Waar de accountant voorheen vaak pas aan het einde van een boekjaar kwam opdraven, biedt een geautomatiseerde administratie real time inzichten. Ondernemers hebben behoefte aan duiding van de cijfers.

De accountant kan voortaan het hele jaar door de vinger aan de pols houden en de ondernemer adviseren over financiële en fiscale vraagstukken. De redactie van het platform Inspireert Beter Ondernemen voorspelt dat de accountant het steeds meer zal moeten hebben van soft skills, zoals creativiteit, communicatie en leiderschap. “Hoe menselijker de accountant is, hoe moeilijker hij door een machine te vervangen is.”

Nieuwe rol biedt kansen

Tijdens het brancheonderzoek van Graydon naar de trends en ontwikkelingen in de accountancy viel ons de enorme gedrevenheid van de sector op om uitdagingen om te zetten in kansen. Zo gaven bestuurders van accountantskantoren aan steeds meer collega’s aan te nemen met een andere achtergrond, zoals data-analisten, ict’ers en oud-ondernemers, die snappen waar een ondernemer tegenaan loopt.

In zijn nieuwe rol kan de accountant zijn klanten op allerlei dimensies van het ondernemerschap verder helpen. Nu de ondernemer over steeds meer real time informatie kan beschikken, is de behoefte aan een deskundig adviseur groter dan ooit. Daarmee kan de nieuwe accountant zijn bestaansrecht bewijzen. Niet meer als samensteller van de jaarrekening, maar eerder als financieel regisseur.

Meer weten? 

Meer weten over trends en ontwikkelingen binnen de accountancysector? Download het sectorrapport Graydon Data Insights Accountancy 2017.

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...