ABZ, FRISS, Graydon
Terug naar overzicht
blog

Kredietinformatie: wat en waarom

Je leent geen 1.000 euro uit aan een vreemde en je trouwt niet met iemand die je nauwelijks kent. Waarom niet? Omdat je niet zomaar in zee gaat met een onbekende. Zo is het ook met zakendoen.
 

Factureren totdat je een ons weegt

Ondernemers verlenen diensten of verkopen producten aan derden en factureren hiervoor vaak pas achteraf. Dit is handig, want zo weet je precies hoeveel uur je in een project gestoken hebt en dus hoeveel je exact kan factureren. Helaas is het zo dat niet elk bedrijf netjes op tijd betaalt. Sterker nog, sinds de crisis betalen steeds meer bedrijven veel te laat of helemaal niet.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is uitermate vervelend als je keer op keer achter je geld aan moet zitten. Vaak pas vele telefoontjes, brieven, irritaties en soms zelfs rechtszaken later ontvang je het geld waarvoor je hard gewerkt hebt. Gelukkig kunnen deze situaties deels voorkomen worden. Hoe? Door je huiswerk te doen! Zoek uit met wie je afspraken maakt en verdiep je in de kredietwaardigheid van een bedrijf. Kortom: verzamel kredietinformatie.

 

Wat is kredietinformatie eigenlijk?

Kredietinformatie is niets meer dan alle krediet gerelateerde gegevens van een bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de betalingsgeschiedenis, balansinformatie of de financiële gezondheid van een organisatie waarmee je op het punt staat zaken te doen. Handig om te weten, want zo kun je ervoor kiezen om alleen met betrouwbare bedrijven in zee te gaan.

 

Van goedgelovig naar goed op de hoogte

Wees dus niet blind van vertrouwen. Uiteraard heeft het z’n charme als je iemand op zijn of haar woord gelooft, maar er zijn nu eenmaal veel bedrijven die misbruik maken van de goedgelovige ondernemer. Zorg dat je inzicht krijgt in hoe een bedrijf er financieel voor staat en in hoeverre de onderneming zijn rekeningen betaalt. Zeker als het om grote risico’s gaat waaraan grote bedragen hangen. Door je huiswerk goed te doen, is de kans veel kleiner dat je met wanbetalingen te maken krijgt. Dat is goed voor je onderneming én goed voor je nachtrust.

Gelijkaardige publicaties