Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Het belang van een transparante boekhouding

Een transparante boekhouding is een zegen voor elk bedrijf. Vooral in tijden van nood, wanneer er naar reddingsboeien gezocht wordt, komt een transparante boekhouding goed van pas. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Zij keken vooral naar de Amerikaanse zakenbanken die ten tijde van de kredietcrisis in moeilijkheden kwamen.

De probleembanken met een inzichtelijke boekhouding hadden veel minder moeite een oplossing uit te werken en konden onder betere voorwaarden zichzelf redden.

Op zich geen opzienbarende conclusie. De te helpen partij zal zich niet willen branden aan allerlei lijken die nog uit de kast kunnen komen. Wanneer er dus een duidelijk overzicht is, maakt dat de oplossing een stuk dichterbij.

Vertrouwen bij stakeholders

Ook voor gezonde bedrijven heeft een transparante boekhouding voordelen. U kweekt er vertrouwen mee bij uw stakeholders. Werknemers willen weten hoe hun bedrijf (en hun baan) ervoor staat. Leveranciers leveren graag aan u wanneer ze u kunnen vertrouwen. Afnemers doen graag zaken met betrouwbare partijen omdat dat hun Supply Chain verstevigt.

En dan de bank. Als de bank u ziet als een betrouwbaar bedrijf, met een degelijke boekhouding, komt dat uw kredietwaardigheid, en als gevolg daarvan uw rentevoet ten goede.

Ook als u op zoek bent naar alternatieve financiering komt een transparante boekhouding goed van pas. Het is handig als u snel kunt schakelen, de verschillende financiële ratio’s meteen tevoorschijn kunt toveren of zelfs in uw hoofd heeft. Financiers denken hetzelfde als uw bank, ze zoeken een betrouwbare investering, en als ze die gevonden hebben wordt de rente vanzelf wat lager.  

Eigen inzicht

Als laatste is transparantie ook van enorm belang voor uw eigen inzicht in uw bedrijf. Up-to-date informatie over in – en uitgaande kasstromen is van levensbelang voor elke ondernemer. Niemand wil verrast worden door plotselinge tekorten. Deze informatie moet in principe met ‘een druk op de knop’ beschikbaar kunnen zijn zodat u adequaat kunt reageren wanneer dat nodig is. Oplossingen vooraf zijn altijd goedkoper dan oplossingen achteraf.

Gelijkaardige publicaties
Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf permanent geïnspireerd dankzij ...