Kinderopvang
Terug naar overzicht
blog

Kleuters leren ondernemen

Het aantal ondernemers groeit. Ook dit jaar zijn er weer veel meer ondernemers bijgekomen ten opzichte van vorig jaar. Goed, want ondernemers zijn de motor van onze samenleving. Dus hoe meer ondernemers, hoe sterker de motor. Een mooie gedachte, maar deze gaat natuurlijk alleen op als ondernemers ook daadwerkelijk kunnen ondernemen. Dus waarom het ondernemerschap er niet al met de paplepel ingieten?

Mensen die brandweerman willen worden, doen een brandweeropleiding, toekomstige juffen en meesters kunnen terecht bij de PABO en onderzoekers in de dop zijn op hun plek op de universiteit. Maar waar kun je het ondernemersvak eigenlijk leren?
 

Vroeg geleerd is oud gedaan

Je kunt niet vroeg genoeg leren over ondernemerschap, moet de oprichter van Vrije Basisschool Natan gedacht hebben. Naast het geven van gebruikelijke lessen, is er op deze nieuwe school bijzonder veel aandacht voor het ondernemen:

“Ondernemingszin aanbrengen is voor ons van bijzonder belang. Dit kan zich in de meest diverse aspecten uiten. Zo kunnen mensen uit de bedrijfswereld worden uitgenodigd om de kinderen een workshop op maat te geven of op een ludieke, pedagogische manier uitleg te geven over een bepaald vakgebied. Ook bij uitstapjes kan indien nodig de klemtoon gelegd worden op bepaalde bedrijfsaspecten, bv. door een bezoekje achter de schermen.”

Na onvrede over het basisonderwijs voor zijn eigen kinderen heeft Tim Devolder deze school in Antwerpen opgezet, berichtte de Vlaamse krant De Standaard.
 

Ook ondernemerschap kun je leren

Hoewel sommige mensen denken dat ondernemerschap je in het bloed moet zitten, zijn er anderen die er vanuit gaan dat ook dit vak aan te leren is. Devolder moet wel een voorstander van deze laatst genoemde theorie zijn. Geen gekke gedachte, want een goede ondernemer moet over tal van vaardigheden beschikken. Vaardigheden die de één makkelijker af gaan dan de ander, maar in principe iedereen aan te leren zijn. Denk aan het kunnen uitwerken van ideeën, kunnen leidinggeven en het vooruit kunnen plannen.
 

Plant nu een zaadje

Nu kinderen leren over het ondernemerschap, levert later de spreekwoordelijke vruchten op. Wellicht leidt het lesgeven in ondernemen tot minder faillissementen in de toekomst, meer succesvolle bedrijven en uiteindelijk zelfs tot een stabielere economie. Een interessante gedachte, die het zeker waard is om in het achterhoofd te houden bij het ontwikkelen van nieuwe lesprogramma’s.

Gelijkaardige publicaties