Alternatieve financiering voor ondernemers

Financiering wordt voor ondernemers steeds vaker een strategische keuze.

3 Min
28/08/2023

Het is geen geheim dat banken niet langer staan te springen om het MKB geld te lenen. Ze lijken het vertrouwen in ondernemers kwijt te zijn. Hoe komt u als ondernemer dan wél aan financiering? Simpel. Probeer tóch voldoende vertrouwen te krijgen - en anders zoekt u gewoon een alternatief. Die komen er steeds meer, waardoor financiering voor ondernemers steeds vaker een strategische keuze wordt.

Chapter 1

Vertrouwen voor financiering

Als u naar de bank stapt, zult u waarschijnlijk een mooi marketingverhaal vertellen. Over uw product, over de marktkansen en over hoe goed u bent in verkopen. Daar is niets mis mee, maar de bank wil uiteindelijk maar twee dingen weten: Hoeveel ga ik verdienen? En wat is het risico dat dat niet lukt? Om vertrouwen te winnen, moet uw financiële plaatje dus kloppen. Blijf daarom reëel, want overenthousiaste luchtbellen zijn door de bank snel doorgeprikt. En denk ook aan worst case scenario´s. Hoeveel winst maakt u en wanneer? En heeft u daarbij bijvoorbeeld rekening gehouden met wat groei kost? Uw omzet stijgt als u meer verkoopt, maar daarvoor heeft u misschien ook grotere magazijnen of meer personeel nodig - waardoor uw netto winst misschien zelfs wel daalt. ‘Bankje spelen’ is daarom minder kinderachtig dan u denkt. Laat iemand met enig verstand van zaken zeer, zéér kritisch naar uw plannen kijken en stel die persoon de vraag: “Denk je dat je aan mij kunt verdienen?” Het kan tot interessante inzichten leiden.

Chapter 1

Alternatieve financiering voor ondernemers

Lukt het niet bij de bank? Of wilt u simpelweg niet bij de bank aankloppen, omdat u liever kiest voor andere manieren van financiering? Dan heeft u verschillende opties. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor privé financiering via een persoonlijke lening, doorlopend krediet , uw creditcard of uw hypotheek. U kunt familie en vrienden vragen in uw bedrijf te investeren - al dan niet tegen aandelen. Ook kunt actie ondernemen om ervoor te zorgen dat u geen of minder geld hoeft te lenen, bijvoorbeeld door uw debiteurensaldo te verkleinen of door leaseback constructies aan te gaan. Maar u heeft ook minder bekende opties. Dit zijn er enkele: 

  • Het Innovatiefonds MKB+ is een fonds van 500 miljoen euro dat de overheid beschikbaar heeft voor ondernemers in de sectoren agrofood, chemie, energie, hightech, life sciences, logistiek, tuinbouw, water en de creatieve industrie. U kunt hiervoor een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 
  • De Nederlandse Investeringsinstelling is een private instelling die vraag en aanbod van lange termijnfinanciering beter op elkaar wil laten aansluiten. Dit doet de NLII door als intermediair tussen investeerders en bedrijven op te treden. 
  • De Kredietunie is een coöperatieve kredietvereniging van MKB-ondernemers. Zowel de kredietgevers als de kredietnemers zijn lid en mede-eigenaar van de coöperatie. De Kredietunie heeft geen winstoogmerk en biedt kredieten tot 250.000 euro.
  • Qredits is een initiatief dat startende en bestaande ondernemers helpt met kredieten tot 250.000 euro, persoonlijke coaching en ondernemerstools. Starters kunnen van de bank een krediet tot 50.000 euro krijgen, waarvoor het Rijk vervolgens garant staat.
  • Money Meets Ideas is een platform van de Rabobank dat kansrijke ondernemers in contact brengt met succesvolle ondernemers die bereid zijn in hen te investeren.
  • Business Angels Netwerken (BAN) Nederland is een variant hierop. Het is een vereniging waarbij netwerken zijn aangesloten die als intermediairs optreden tussen ondernemers en particuliere investeerders. Ondernemers kunnen bij BAN Nederland geen aanvragen indienen, maar wel bij de aangesloten leden.
  • De Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) is een regeling van de overheid die het mogelijk maakt bij de bank geld te lenen, ook wanneer uw onderpand onvoldoende is. Dankzij de steun van de overheid zijn banken sneller bereid geld te lenen. Voor starters is er de Starters BMKB.
Chapter 1

Onderhoud van uw financiering

Of uw kapitaal nu afkomstig is van familie, de bank of van een minder voor de hand liggende vorm van financiering - u bent er nog niet als u het geld heeft. U moet ook blijven bewijzen dat u het ‘waard’ bent. Het zal u immers maar gebeuren dat de bank of een investeerder zich gedurende de looptijd terugtrekt en per direct de lening opeist. Blijf u dus altijd bewust van het feit dat uw geldschieter (uitzonderingen daargelaten) aan u wil verdienen tegen een minimaal risico. Betaal aflossingen daarom op tijd en koppel regelmatig terug over uw financiële situatie. Geld ophalen staat op de eerste plaats, maar wordt direct gevolgd door gedegen ‘financiersmanagement’ als u het kapitaal eenmaal binnen heeft.

Chapter 1

Meer weten?

GraydonCreditsafe is u graag van dienst als het gaat om het inzichtelijk maken van uw risico's en financiële situatie. Uiteraard kunt u voor meer informatie ook eerst dit artikel lezen over de invloed van kredietrisico op het krijgen van krediet.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Reverse factoring is een win-win

Optimaliseer uw werkkapitaal met reverse factoring.

Uw bedrijf slim financieren

Alle mogelijkheden rondom alternatieve financiering.

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.