Blogartikel Graydon - Wees voorbereid: de staatssteun is niet oneindig
Terug naar overzicht
blog

Wees voorbereid: de staatssteun is niet oneindig

2020 gaat de boeken in als een jaar met een minimum aan faillissementen. Gezien de pandemie, de daaruit voortvloeiende financiële onzekerheid én de gigantische impact van de overheidsmaatregelen klinkt dat misschien wat ongeloofwaardig. Maar wat niet is, gaat in dit geval nog wel komen. Óf de staatssteun stopt is niet de vraag, het gaat er vooral om wanneer dit gebeurt. Bent u er dan klaar voor?

Binnen de COVID-19-pandemie is het bedrijfsleven nu in de meest onzekere fase aanbeland. Al meer dan een jaar zit er een forse rem op de samenleving. Waar veel bedrijven zich in eerste instantie nog overeind konden houden met de financiële buffers die ze zelf hadden opgebouwd, staat het water hen nu aan de lippen. Het enige wat er nog enigszins voor zorgt dat veel bedrijven niet direct omvallen, is de steun die ze ontvangen van de overheid.

Toegegeven: de tegemoetkomingen vanuit de overheid zijn in veel gevallen nog niet eens kostendekkend. Gecombineerd met andere afspraken, waaronder met verhuurders en (toe)leveranciers, zorgen de steunmaatregelen er wel voor dat gezonde bedrijven niet alsnog kopje onder gaan.

Maar ook organisaties die het vóór de COVID-19-pandemie al zwaar hadden, staan nog steeds overeind met dank aan de staatssteun. Deze ‘zombiebedrijven’ maken het voor uw organisatie nóg moeilijker om de impact van een eindigende staatssteun in te schatten.

Piek aan faillissementen volgt nog

Dat de staatssteun op een gegeven moment stopt, daar twijfelt niemand aan. Om de omvang van deze financiële ondersteuning in cijfers te duiden: de Nederlandse staatsschuld steeg in 2020 met 42 miljard euro. Ook in België steeg het begrotingstekort fors: van 1,9 procent van het bbp in 2019 naar 10,1 procent van het bbp in 2020.

Deze inzet op maximaal behoud van bedrijven en werkgelegenheid heeft in ieder geval geresulteerd in een extreem laag aantal faillissementen in 2020. Uit cijfers van Graydon blijkt dat in België vorig jaar maar liefst 33 procent minder bedrijven failliet gingen dan in 2019. Het is het laagste aantal organisaties dat een faillissement aanvroeg in tien jaar.

Dat dit weinig voer voor optimisme biedt, blijkt uit een whitepaper die Graydon opstelde, in samenwerking met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Bovenop de tienduizend ‘gebruikelijke’ faillissementen, schatten Graydon en VBO in dat er na de COVID-19-pandemie nog eens 50.000 ondernemingen failliet zullen gaan.

In Nederland vrezen experts een vergelijkbaar scenario, blijkt uit de Bijzonder Beheer Barometer van accountantskantoor PwC en de Universiteit Leiden.

Zombiebedrijven troebleren vooruitzichten

Tussen die tienduizenden bedrijven zitten organisaties die vóór de pandemie nog kerngezond waren. Maar er zitten ook organisaties tussen die alleen nog maar bestaan bij gratie van de ontvangen staatssteun. Deze zombiebedrijven vormen een gigantisch risico voor uw organisatie.

Gaat u nu in zee met bedrijven die binnen een mum van tijd omvallen wanneer de overheid haar steun langzaam maar zeker terugtrekt? Dan dreigt een domino-effect, waar uw bedrijf óók de dupe van wordt. Doordat u omzet misloopt, of niet in staat bent uw diensten of producten te leveren, omdat er elders in de keten bedrijven failliet zijn gegaan.

COVID-19-schokbestendigheidsscore

Om dergelijke rampscenario’s te voorkomen, is het essentieel dat u in kaart brengt hoe uw klanten, prospects en (potentiële) leveranciers er financieel voor staan. U moet weten welke impact de coronacrisis heeft op de gebruikelijke bedrijfsvoering van deze organisaties. Graydon vertaalt dit in een COVID-19-schokbestendigheidsscore.

De score – ook wel impactscore genoemd – geeft aan in welke mate een bedrijf een periode van verminderde activiteit of volledige sluiting (bv. door corona) kan doorstaan. In welke mate heeft het dus voldoende reserves om, in eerste instantie zonder externe (financiële) steunmaatregelen, deze periode te overleven? Geen voorspelling, maar een weerspiegeling van de harde realiteit en onmisbaar als u wilt weten hoe uw klantenportefeuille er in na een crisisperiode zal uitzien.

Hoe doorstaat u de storm?

In onzekere tijden biedt financiële stabiliteit bedrijven en medewerkers rust. Hoe u dit het beste vorm kunt geven, vertellen we u in onze Market Outlook Paper ‘Hoe doorstaat u de financiële storm? – Bereik financiële stabiliteit in turbulente periodes’.

Gaat u liever met ons in gesprek? Laat dan hier uw gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.

Gelijkaardige publicaties