Hoe verbetert u uw werkkapitaal?

Bedrijven missen vaak de ervaring in het streven naar een constante verbetering in het werkkapitaal.

De kunst is om de focus op verbetering van werkkapitaal in zowel goede als slechte tijden permanent in uw organisatie ingebakken te krijgen. Een permanente focus op werkkapitaal vereist allereerst een gedragsverandering bij de managers binnen de organisatie. Managers verliezen te gemakkelijk de focus op het verbeteren van het werkkapitaal. Redenen hiervoor zijn onder andere de complexiteit en het vervallen in oude gewoontes.

 

Chapter 1

Een bron van inkomsten

Veel bedrijven missen de ervaring in het streven naar een verbetering in het werkkapitaal. Het werd bovendien nooit gezien als een bron van inkomsten. Zo deed het Amerikaanse organisatie- en adviesbureau Accenture onderzoek in de V.S. en West-Europa naar de meest genomen maatregelen met betrekking tot kostenbesparingen van het voorgaande jaar. Daartoe behoorden ontslagrondes, herstructureringen en het schrappen van functies.

Een verbetering van het werkkapitaal kan echter ook behoorlijke besparingen opleveren en heeft daarnaast een minder grote (negatieve) impact op de organisatie en haar medewerkers. Toch komt het onderwerp werkkapitaal verbeteren niet voor in het onderzoek. 

Chapter 1

Drie focusgebieden

De drie deelgebieden waarop in ieder geval een permanente focus moet worden ingevoerd, wil een bedrijf haar werkkapitaal verbeteren zijn:

  • Accounts Receivable (verkorten betalingstermijn debiteuren)
  • Inventory (laag houden voorraad)
  • Accounts Payable (niet te vroeg betalen aan leveranciers)

Hiernaast zou de afdeling Treasury bij grote bedrijven de liquide middelen van het bedrijf zo optimaal mogelijk moeten beleggen. Om financiële managers en medewerkers ervan te overtuigen voldoende focus te houden op de besturing en monitoring van het werkkapitaal is echter meer nodig dan het instellen van een arsenaal aan KPI’s, (key performance indicators).

Chapter 1

Werkkapitaal optimaliseren is geen eenmalige oefening!

Om werkelijk het beheersen en verbeteren van het werkkapitaal een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur te maken, zal het thema niet moeten worden behandeld als een eenmalig iets. Personeel moet op continue basis worden getraind en de impact moet op dagelijkse basis in de beslissingen meegenomen worden. Ook niet onbelangrijk, op regelmatige basis moet er worden gecommuniceerd door het management. 

Daarnaast moeten de werkkapitaaldoelstellingen worden vertaald naar financiële ratio’s, performance criteria (KPI’s) en beloningsstructuren. Een goed doordachte sturing op de hoogte van het werkkapitaal moet leidend zijn. Managers moeten positief geprikkeld worden door middel van beloningen, dialoog en ondersteuning.

Het invoeren van een permanente focus op het verbeteren van werkkapitaal is dus vooral een kwestie van inzicht in het belang hiervan. Daarna volgt het overtuigen en het blijven communiceren om het continue verbeteren blijvend op de agenda te houden. 

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Jaarrekening lezen voor dummies

Wordt expert in het lezen van jaarrekeningen

Is uw bedrijf financieel gezond?

5 kengetallen die impact hebben op uw kredietwaardigheid

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.