Master Data Management
Terug naar overzicht
blog

Wie ging er failliet en waarom? Twee recente cases!

Omzet- , winst en margeverlies door toedoen van moeilijke marktomstandigheden wordt vaak aangewezen als reden voor faillissement. Maar verminderde vraag in de markt onderscheidt het kaf van het koren en legt vaak genadeloos andere zwakke punten van de onderneming bloot. Het was Amerika’s bekendste belegger Warren Buffett die hierover zei: “If the tide goes out, you see who’s swimming naked”. Oftewel, pas bij tegenslagen zie je hoe sterk een onderneming is. Een analyse van twee verschillende bedrijven die onlangs (gedeeltelijk) failliet gingen door een te hoge schuld.
 

Case 1: Failliet consultancybureau Boer & Croon

Twijfelachtige financieringsconstructie
Verminderde nettowinst door een ingezakte vraag naar adviesopdrachten werd door het management opgegeven als de reden van het failliete bedrijf. Op zich een terechte constatering. Over de financieringsconstructie van Boer & Croon, die opgetuigd werd met behulp van ING, werd echter niet gerept. Door deze ingenieuze constructie konden zittende partners alvast een deel van hun toekomstige winst laten uitkeren, en werden nieuwe partners in staat gesteld met geleend geld zich in te kopen. 

Failliet verklaard

Toen de resultaten tegen vielen had dit direct invloed op de liquiditeitspositie van Boer & Croon. ING was genoodzaakt Boer & Croon in de weinig vleiende Bijzonder Beheer-afdeling te plaatsen. De partners zelf kozen ervoor een deel van Boer & Croon failliet te laten gaan en een doorstart te maken met de twee goed lopende onderdelen. Met toestemming van de ING verkochten de partners deze gezonde onderdelen aan het zittende management.

Failliet bedrijf - twee cases

In het geval van Boer & Croon valt er natuurlijk ook een morele les te trekken: de zittende partners cashten alvast een deel van de toekomstige winst over de rug van de nieuwe partners.

De geleerde lessen
Omdat Boer & Croon financieel zeer scherp aan de wind voer, kon het bedrijf geen stootje hebben. Zoals ook blijkt uit andere onderzoeken over faillissementen, is een van de belangrijkste lessen dat u over voldoende werkkapitaal beschikt. Een (te) hoge lening bij de bank zorgt ervoor dat u, wanneer het eventjes tegenzit, meteen naar de bank moet om uw voorwaarden te heronderhandelen. 

Case 2:  Het failliete Nedstaal


Schuld van €27 miljoen
Nedstaal kon al tijden haar rekeningen niet meer betalen en vroeg surseance van betaling aan. Op 17 oktober maakte de rechtbank de balans op en Nedstaal werd officieel failliet verklaard. Nedstaal torste een schuld van €27 miljoen met zich mee op een omzet van ongeveer €100 miljoen. Met een gezonde winstmarge van 10% is dit te behappen, maar Nedstaal maakte al sinds 2009 verlies. Er was minder vraag naar producten van Nedstaal, maar ook tegen de concurrentie in lage lonen landen kon Nedstaal niet meer opboksen.

Vastgoedfinanciering hield broek op
Tijdens de eeuwwisseling deed het private equity fonds H2, genoemd naar de twee oprichters Gert-Jan van der Hoeven en Age Hollander, nog een serieuze poging om het bedrijf te redden. Een slimme overname-truc, waarbij het aanwezige vastgoed van het bedrijf werd afgesplitst van de rest, heeft Nedstaal nog lange tijd overeind gehouden. Bij veel bedrijven zit er namelijk vaak nog een stille reserve in het vastgoed.

Ook bij Nedstaal werd het vastgoed uit de onderneming gehaald. De afgesplitste vastgoed BV, Ruigenhil, heeft keer op keer moeten bijstorten om Nedstaal financieel te ondersteunen. Zowel de eigenaren als de banken zagen er echter na de laatste keer geen brood meer in.

Overname Andus Groep
Een lichtpuntje in deze zaak is dat bewindvoerders Borsboom en de Bok een deal gesloten hebben met de Andus Groep uit Vianen. De werkgelegenheid van het merendeel van de werknemers is daarmee gered.

debt-for-equity swap

Voor bedrijven die gedurende lange tijd last hebben van economische tegenwind is een te hoge schuld uiteindelijk een molensteen om hun nek. Door de lage marges wordt er maar weinig verdiend, zodat de rente ternauwernood betaald kan worden. De kredietverschaffer eist vaak een hogere rente omdat het risico op wanbetaling hoger is. Als het omzetherstel uitblijft noopt het die bedrijven dan ook tot besparingsprogramma’s om de kosten te verlagen, maar dat houdt een keer op.

Om dan onder de renteverplichtingen uit te komen zal er een debt-for-equity swap moeten plaatsvinden. Schuld omzetten in aandelen of eigen vermogen dus. Dat betekent toetreding van nieuwe aandeelhouders. Voor de bestaande aandeelhouders een bittere pil, maar als hiermee het voortbestaan van het bedrijf kan worden gegarandeerd vaak de beste oplossing voor alle stakeholders

Meer weten?

  • Wilt u meer weten over wat een faillissement is, hoe een bedrijf failliet wordt verklaard en welke ontwikkelingen er plaatsvinden in faillissementenland? Bekijk dan direct onze wikipagina faillissementen
  • Hoe ziet u een naderend faillissement aankomen? Ga direct naar ons download center en download de ePaper!
Gelijkaardige publicaties