Wanneer boek ik dubieuze debiteuren af?

3 Min
28/08/2023

Als ondernemer krijgt u er vroeg of laat mee te maken: dubieuze debiteuren. Het gemiddeld percentage van oninbare rekeningen ligt rond de 3%. Hoewel het vrijwel zeker is dat u er als ondernemer mee te maken krijgt, is er wel veel onzekerheid hoe om te gaan met oninbare vorderingen. Lees hier hoe u omgaat met het wegboeken van dubieuze debiteuren en hoe u omzet kunt terugvorderen. 

Chapter 1

Het verwerken van dubieuze debiteuren

Het verwerken van dubieuze debiteuren kunt u op drie manieren doen:

  • Pas als de rekening oninbaar blijkt: het verlies wordt ineens genomen pas als u weet dat de rekening oninbaar is; dit heet een direct write-off. Er wordt hier geen gebruik gemaakt van voorzieningen.
  • Dynamisch: u schrijft van elke factuur bijvoorbeeld 3% af en bekijkt achteraf of u goed zat, het bedrag wat uiteindelijk te veel of te weinig is afgeschreven boekt u terug als winst of verlies;
  • Statisch: u moet zelf een inschatting maken van het bedrag aan oninbare rekeningen en maakt hiervoor een voorziening, achteraf corrigeert u dit voor het werkelijke bedrag aan oninbare rekeningen.
Bekijk de cheatsheet met 10 tips om debiteurensmoezen te herkennen en sneller betaald te krijgen.
Chapter 1

Oninbare rekening als verlies boeken

Wanneer mag een oninbare rekening nu als verlies worden geboekt? In principe mag u het verlies boeken over het jaar waarin u redelijkerwijs het vermoeden kreeg dat de vordering oninbaar werd. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden waardoor de klant niet betaalde, zich ook al in dat jaar voordeden. 

Voorbeeld:
U hebt in november 2012 een factuur gestuurd aan bedrijf X, en heeft nog niets ontvangen. Het is inmiddels mei 2013 en u bent de balans aan het opmaken. Vlak voordat u hiermee begint gaat X failliet door een grote brand. 

U mag het verlies van de dubieuze debiteur dan niet boeken over 2012 want u wist toen nog niet dat X getroffen zou worden door deze rampspoed, het verlies dient te worden genomen over 2013.

Chapter 1

Omzetbelasting terugvorderen op debiteuren

Belangrijk is wel dat u niet vergeet de omzetbelasting terug te vorderen van de belastingdienst. U hoeft natuurlijk geen omzetbelasting te betalen over omzet die u niet gemaakt heeft. U kunt de BTW terugvragen zodra u zeker weet dat de klant niet gaat betalen. In bovenstaand geval dient u binnen een maand na het oninbaar verklaren van de openstaande factuur de BTW terug te vragen bij de belastingdienst, voorzien van een motivatie waarom u die factuur oninbaar heeft verklaard.

Meer weten over hoe u de samenwerken tussen de verkoper en de debiteuren kunt verbeteren? Lees dan deze blog met daarin 5 tips.

Whitepapers

De laatste best practices in credit, risk en data management.

Uw debiteurenrisico te verkleinen

Zet deze 4 instrumenten in om uw debiteurenrisico te verkleinen.

Handboek voor de moderne creditmanager

Creëer een effectief creditmanagement

Gerelateerde blogartikelen

De laatste trends in credit, risk en data management.