Wwft

Wwft

De ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ (‘Wwft’) geldt voor iedereen die te maken heeft met geldstromen of met de aan- en verkoop van (dure) goederen. In deze wiki leest u alles wat u moet weten over de Wwft.

Wiki

Wat is de Wwft?

De wet die op 1 augustus 2008 is ingegaan moet voorkomen dat mensen en bedrijven zwart geld witwassen of geld besteden aan terroristische activiteiten. Het moet ‘netjes’ zakendoen dus bevorderen en wordt door de overheid gezien als een belangrijk middel in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Voorgangers van de Wwft

De Wwft is voor een groot deel gebaseerd op de ‘Wet melding ongebruikelijke transacties’, maar gaat verder doordat nu niet alleen wordt gelet op wie verdachte transacties doen, maar ook op het risico van die transacties. Daarnaast is de ‘Wet identificatie bij dienstverlening’ in de Wwft opgenomen.

Voor wie geldt de Wwft?

Aan de hand van het begrip ‘instelling’ wordt in artikel 1 van de Wwft opgesomd welke partijen onder deze wet vallen. Dat zijn onder meer banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, administratiekantoren, accountants, belastingadviseurs, trustkantoren, advocaten en notarissen. Bekijk hier het actuele overzicht van meldingsplichtige instellingen van de Financial Intelligence Unit, beter bekend als de FIU-Nederland.

Hoe voldoet u aan deze wetgeving?

Financiële dienstverleners moeten de identiteit van hun klanten controleren en nagaan wie de ‘uiteindelijk belanghebbende’ van een transactie is. Vervolgens moeten ze controleren of er sancties tegen deze belanghebbende bestaan en of deze negatief in de publiciteit heeft gestaan. Daarnaast moeten meldingsplichtige instellingen ‘ongebruikelijke transacties’ melden aan de FIU-Nederland. 

Dit zijn transacties die voldoen aan bepaalde indicatoren. De FIU beoordeelt of een transactie inderdaad verdacht is en kan dit vervolgens doorgeven aan een opsporingsdienst. 

>> Download hier de whitepaper: Voldoe in 10 stappen snel en efficiënt aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Wie zorgen er voor toezicht?

De naleving van de Wwft wordt gecontroleerd door de Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en het bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst (BTWwft).

Wat als bedrijven niet aan de wet voldoen?

Meldingsplichtige instellingen die ongebruikelijke transacties niet doorgeven en bedrijven die de verplichte identiteitscontrole niet (correct) uitvoeren, riskeren een forse geldboete, een dwangsom of zelfs strafrechtelijke vervolging.

Compliance als integratieoplossing

Het voldoen aan de Wwft is voor de meeste bedrijven een arbeidsintensief traject. Er zijn echter mogelijkheden om het werk te verlichten. Voor het nagaan wie de ‘uiteindelijk belanghebbende’ van een transactie is, bestaan bijvoorbeeld automatiseringsoplossingen. Dit biedt u vele voordelen. Allereerst wint u tijd en werkt u foutloos. Bovendien verandert de software mee bij wetswijzigingen, waardoor u altijd aan actuele regels voldoet en zo boetes en reputatieschade voorkomt. 

GraydonCreditsafe biedt complianceplaform Protect ook als automatiserings- en integratieoplossing met uw huidige CRM- of ERP-systeem. Met Protect screent u uw internationale en nationale relaties gemakkelijk op:

  • PEPs
  • Bestaande sancties
  • Verlopen sancties
  • Individuen bekend bij een financieel toezichthouder
  • Individuen met een strafblad
  • Ontheven directeuren
  • Faillissementen, op persoonlijk en bedrijfsniveau
  • Negatieve media
Wat verandert er in de toekomst?

De inhoud van de Wwft is al meerdere malen bijgewerkt, zowel op landelijk als Europees niveau. Momenteel ligt er een wetvoorstel bij de tweede kamer die 21 oktober 2022 is ingediend en wacht nog op goedkeuring. In dit wetvoorstel staan twee belangrijke wijzigingen:

  1. Het verbod op contante betalingen voor goederen vanaf €3000,-.
  2. Het gezamenlijk monitoren van transacties en uitwisselen van informatie omtrent risico’s door banken.

Echter, is er kritiek op dit wetvoorstel, met name vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens. Of dit wetvoorstel wordt goedgekeurd is dus nog maar de vraag.

Kortom, de Wwft wordt met regelmaat bijgewerkt, dus houd de wetgeving goed in de gaten. Met Compliance Search van GraydonCreditsafe voldoet u altijd aan de meest recente wetgeving omtrent compliance checks.  

Sparren over het voldoen aan de Wwft met één van onze consultants?

Ontdek wat GraydonCreditsafe voor uw bedrijf kan betekenen.