Doorwerkgever & Graydon, een succesverhaal

Doorwerkgever

Doorwerkgever maakt doorwerken mogelijk voor gepensioneerden, die nog door willen én kunnen!

Graydon at work

In Nederland werken ruim 235.000 mensen door nadat ze met pensioen zijn. Waarom? Om hun kennis over te dragen, een mooi project af te ronden, iets extra’s te verdienen of met al hun ervaring bij te springen waar dat nodig is. Maar bovenal omdat ze het leuk vinden. Doorwerkgever maakt dit mogelijk. We spraken Sjaak van Heukelum, Directeur en Social Innovator bij Doorwerkgever, onder andere over het maatschappelijke nut van doorwerken en het vinden van geschikte opdrachten én opdrachtgevers voor de doorwerkers.

Oplossing voor gepensioneerden

Sjaak is lang actief geweest in de verzekeringswereld, waar hij veel projecten deed rondom arbeid. Daar vanuit kwam in 2008 het idee voor Doorwerkgever tot stand.

“Er is namelijk een enorme groep mensen die na hun pensioen bezig wil blijven, maar daar was destijds geen wetgeving voor”, aldus Sjaak. “Loondiensten zijn nooit bedoeld geweest voor na het pensioen, en uitzendopdrachten zijn vaak ongeschikt voor de doelgroep. Bijvoorbeeld door het type werk en doordat het vaak om een vast aantal uren gaat. Voor deze groep mensen moest er dus iets nieuws komen.”

Van de DoorwerkCAO naar een nieuwe wet

Compagnon Ron van der Net vond een oplossing: het opstellen van een nieuwe CAO. Zo werd in 2008 de DoorwerkCAO in gebruik genomen. Zodra de CAO van een werknemer ophield op de pensioenleeftijd, kon de gepensioneerde door in de DoorwerkCAO. De aandacht van politiek Nederland werd getrokken, en in 2016 werd de CAO een wet: Wet Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Uiteraard een mooie mijlpaal, maar nog niet voor iedereen de uitkomst.

Met behulp van de Belastingdienst vond Doorwerkgever in 2016 een nieuwe oplossing, die een doorwerker de flexibiliteit van een zelfstandige biedt. “De doelgroep wil zich graag inzetten, maar wil wel van de verplichting af. Door deze groep flexibiliteit te bieden, kan hun talent behouden worden en kunnen de gepensioneerden met plezier nog even door.”

Momenteel zijn er zo’n 1.500 doorwerkers met een actief contract via Doorwerkgever, en sinds de oprichting heeft het bedrijf al ruim 18.000 mensen geholpen om door te werken.

Sinds de oprichting heeft het bedrijf al ruim 18.000 mensen geholpen om door te werken.

Flexibele taken voor doorwerkers

De behoefte om door te werken komt niet alleen bij de gepensioneerden vandaan: ook werkgevers kunnen erbij gebaat zijn om gepensioneerden nog een tijdje aan boord te houden.

“Er zijn grofweg twee verschillende soorten werkgevers die wij helpen met de Doorwerkregeling. De eerste groep bestaat uit werkgevers die kennis willen behouden. Zo kan het dat een werknemer die met pensioen moet nog bezig is met een project, of kan de jarenlange kennis en ervaring van de doorwerker ingezet worden bij het opleiden van nieuw talent. Ook kan het fijn zijn voor de werkgever om de mogelijkheid te hebben zo af en toe de oud-medewerker op te roepen.”

Gepensioneerden laten bijspringen

Dat laatste wordt mooi geïllustreerd door de situatie die het Coronavirus teweeg heeft gebracht. “Doordat medewerkers bij verkoudheid al thuis moeten blijven, kan het ziekteverzuim in sommige sectoren zomaar ineens verdubbelen. Voor veel werkzaamheden werkt het dan beter om oud-medewerkers in te zetten in plaats van externe invalkrachten. Mits de werkomgeving veilig is natuurlijk.”

De tweede groep werkgevers bestaat uit bedrijven die voor leuke klusjes op zoek zijn naar flexibele mensen. “Bijvoorbeeld een apotheker die iemand nodig heeft om bestellingen langs te brengen. Voor een uurtje of twee kun je geen uitzendkracht laten komen, maar voor een gepensioneerde die het leuk vindt om aan de slag te gaan is het prima.”

Selectie van werkgevers en werkzaamheden

Werkgevers die leuk werk voor gepensioneerden hebben, komen vaak bij Doorwerkgever terecht. Doorwerkgever kijkt dan ten eerste of het werk dat aangeboden wordt past bij de doelgroep. “Je gaat een gepensioneerde bijvoorbeeld niet zomaar straten laten leggen.”

“Bovendien kijken we naar de beloning. Ondanks dat de meeste gepensioneerden van de huidige generatie een flink pensioen opgebouwd hebben en het vaak dus niet zo zeer voor het geld doen, vinden we het wel belangrijk dat ze eerlijk gecompenseerd worden voor hun werk. Het is leuk om te horen dat zo’n 70% van de doorwerkers de extra inkomsten gebruikt voor extra zaken zoals bijvoorbeeld het organiseren van een familiedag.”

"Voordat we de handen ineen slaan met een nieuwe opdrachtgever, raadplegen we eerst de kredietvlag van Graydon."

Betaalafspraken met opdrachtgevers

Voordat Doorwerkgever de handen ineen slaat met een nieuwe opdrachtgever, wordt eerst de kredietvlag van Graydon geraadpleegd. Deze geeft aan of het aangaan van een kredietrelatie met de betreffende opdrachtgever verantwoord is. Bij een groene kredietvlag mag de opdrachtgever Doorwerkgever achteraf op factuur betalen. Echter, wanneer er een rode of oranje vlag verschijnt, betekent dit niet gelijk dat de samenwerking niet door kan gaan.

“We gaan dan altijd direct in gesprek met de opdrachtgever. Op die manier kunnen we gezamenlijk op zoek gaan naar een passende oplossing. Dat kan betekenen dat de relatie het aanbod krijgt vooraf via iDeal te betalen, of dat hij een voorschot kan afdragen. In de meeste gevallen hebben we met de relaties een constructief gesprek als we vertellen dat ons kredietgesprek is gebaseerd op Graydon-informatie.”

Wie zijn de doorwerkers?

Dat mensen nu vaker willen doorwerken na de pensioenleeftijd komt door een nieuwe mindset. Na een lange tijd in het werkritme gezeten te hebben, kan met pensioen gaan voor sommige mensen voelen als vallen in een zwart gat.

“Mensen blijken hun werk en de sociale contacten die hierbij horen soms erg te missen. De meeste mensen die doorwerken zijn tussen de 66 en 71 jaar oud, maar je hebt ook specialisten in hun vak die nog langer actief blijven. De Doorwerkregeling die we met Doorwerkgever hebben neergezet biedt deze mensen de kans om, zonder in loondienst te blijven en bijvoorbeeld bijbehorende verzekeringspremies af te dragen, op hele flexibele wijze aan de slag te blijven.”

Momenteel zijn er zo’n 1.500 doorwerkers met een actief contract via Doorwerkgever.

De doelgroep bereiken

“De doorwerkers komen doorgaans bij ons terecht doordat we landelijk een netwerk hebben met lokale ambassadeurs. Ook pensioenadviseurs zijn behulpzaam, omdat het bij hen al vooraf bekend is wie er wanneer met pensioen gaat. Ondertussen hebben we ook als Doorwerkgever een groot relatienetwerk. Eigen connecties helpen natuurlijk ook mee, en voor bepaalde opdrachten zetten we Facebook in zodat er mensen uit de juiste regio aan de opdracht gekoppeld kunnen worden.”

Er liggen nog veel kansen in het verschiet voor Doorwerkgever. De vraag naar de dienst die geboden wordt is hoog, en het lukt steeds beter om hun doelgroep te bereiken. “We zien de toekomst dan ook positief in!”

Wilt u meer te weten komen over Doorwerkgever? Bezoek hun website: www.doorwerkgever.nl

Related posts